'Mobiele werknemers loyaler en productiever'

Redactie Baaz
De Nederlandse werknemer is productiever als hij thuis werkt. Bovendien is hij loyaler naar de werkgever indien hij de mogelijkheid krijgt thuis te werken. Dat beweren althans de onderzoekers van Peil.nl, het onderzoeksbureau van Maurice de Hond.

In het onderzoek van Peil werkt eenderde van de ondervraagden wel eens thuis voor zijn werkgever. Het thuiswerken blijkt een positieve invloed te hebben op de loyaliteit richting de werkgever. Maar liefst 75 procent van de thuiswerkers zegt loyaler te worden wanneer ze thuis mogen werken.

Thuiswerkers werken gemiddeld meer dan een dag per week thuis (25% van de totale werkweek). 39 Procent van de thuiswerkers geeft aan op een thuiswerkdag van acht uur meer dan 1 uur langer te werken en 17 procent werkt tussen de 0 en 60 minuten langer.

Thuiswerkers maken niet alleen langere dagen, ze zijn volgens Peil.nl ook productiever. Maar liefst driekwart geeft aan per tijdseenheid meer arbeid te verrichten. Thuis worden werknemers minder gestoord (52%) en kunnen ze zich beter concentreren (39%). 7 Procent zegt thuis minder hard te kunnen werken, omdat ze door privézaken worden afgeleid.

Volgens Kristie van den Broek, marketing manager Benelux bij Plantronics is dat niet verwonderlijk: "Kantoren worden immers niet gebouwd voor denkwerk." Uit onderzoek van N.E.T. Research blijkt bijvoorbeeld dat als drie personen een kantoor delen en een van hen telefoneert, de productiviteit van de andere twee personen daalt met 37 procent.

Werkzaamheden

Een ruime meerderheid van de ondervraagden voert thuis het liefst klussen uit die concentratie vereisen. Daarnaast geeft 10 procent aan thuis overige werkzaamheden uit te voeren, zoals zaken die buiten de werktijd geregeld moeten worden; deadlines die moeten worden gehaald, leeswerk, het voorbereiden voor de volgende dag of werkzaamheden die speciale apparatuur vereisen die op kantoor niet beschikbaar is.

Materialen

Om het thuiswerken gemakkelijker te maken, gebruiken de thuiswerkers uiteenlopende materialen. Laptops, notebooks of netbooks worden veruit het meest gebruikt (84%). Maar middelen die het nieuwe werken faciliteren en mobiel werken ongeacht tijd en plaats mogelijk maken, zoals een headset, UC-platform en videoconferencing zijn nog geen gemeengoed. Respectievelijk 8, 2 en 5 procent van de thuiswerkers maakt hier gebruik van.

De plek waar thuis gewerkt wordt verschilt per sekse. Mannen hebben de voorkeur voor een apart bureau terwijl vrouwen regelmatig de keukentafel bombarderen tot werkdomein (31%).

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie