MKB-Nederland mag encryptie blijven toepassen
MKB-Nederland mag encryptie blijven toepassen

MKB-Nederland mag encryptie blijven toepassen

Redactie Baaz

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn content met het overheidsbesluit om geen wettelijke maatregelen te nemen tegen encryptie van computergegevens.

Encryptie belangrijk voor MKB

De ondernemersorganisaties laten weten begrip te hebben voor het lastige pakket waar de overheid zich in bevindt. De overheid zit feitelijk in een spagaat, aan de ene kant is de beveiliging van gevoelige bedrijfsgegevens van belang voor de Nederlandse economie, aan de andere kant moet de overheid ook toegang kunnen hebben tot dataverkeer om terroristen en criminelen te bestrijden. Het kabinet wijst erop dat overheid, bedrijfsleven en burgers steeds meer gebruikmaken van encryptie, en daar ook afhankelijk van worden. Denk daarbij aan de veilige opslag van wachtwoorden, backups, internetbankieren en het beschermen van computers tegen diefstal.

NSA hackt Nederlands bedrijfsleven

De ondernemersorganisaties delen de mening van het kabinet dat vertrouwen in veilige communicatie en opslag 'essentieel is voor de groeipotentie van de Nederlandse economie'. De potentiële groei zit vooral in de digitale economie. De maatregelen die de overheid op nationaal niveau maakt zijn ook niet geheel toereikend. Zo is het in het verleden voorgekomen dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA Nederlandse bedrijven heeft gehackt. Destijds heeft de inlichtingendienst het Nederlandse bedrijf Gemalto gehackt en kreeg de dienst de beveiligingssleutels van simkaarten in handen om zo telefoonverkeer te onderscheppen, blijkt uit documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden die hij deelde met The Intercept.

In het buitenland dringt het bedrijfsleven bij overheden ook aan op de bescherming van gevoelige gevens met encryptie. Apple CEO Tim Cook liet onlangs nog aan het Witte Huis weten hoe belangrijk encryptie is, ook voor de beveiliging van privé-informatie. Het Witte Huis neemt nog geen duidelijk standpunt in over encryptie en benadrukt de balans die nodig is tussen privacy en de nationale veiligheid. Een topadvocaat van de Amerikaanse intelligence community meldde nochtans dat de regering 'alle opties open moet houden'.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie