Mkb in 2016: banenmotor met prima cijfers
Grootbedrijf blijft achter bij mkb

Mkb in 2016: banenmotor met prima cijfers

Redactie Baaz

Meer dan mooie cijfers voor het mkb in 2015. De sector kreeg het afgelopen jaar te maken met een groei van de bruto toegevoegde waarde: 3,2 procent. De groei van de binnenlandse bestedingen is debet aan de stijging.

Cijfers grootbedrijf blijven achter

Eerdere cijfers wezen het uit: het gaat gemiddeld genomen crescendo van het mkb. De groei van de bruto toegevoegde waarde van het mkb is in 2015 uitgekomen op 3,2 procent. De groei van het grootbedrijf  is hier met 2,2 procent bij achtergebleven. 

Minder krachtige groei

De krachtige groei van de binnenlandse bestedingen is de motor achter de sterke groei. In 2016 blijft de groei van het mkb met 2,8 procent op een hoog niveau, maar valt iets terug als gevolg van een minder krachtige groei van de bouwproductie.
 
De groei van het grootbedrijf zal iets aantrekken tot 2,4 procent, maar zal nog steeds achterblijven bij het mkb. Vooral de gematigde internationale vooruitzichten, maakt dat de exportgroei relatief beperkt groeien, zo blijkt uit de prognoses van onderzoeksbureau Panteia, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. 

Bouwsector stuwt cijfers

De mkb-georiënteerde bouw stuwt de groei. Het herstel van de woningbouw heeft in 2015 geleid tot een groei van de bouw van ruim negen procent. In 2016 zal deze verder groeien met vier procent. De groei van investeringen in ict heeft zich dit jaar vertaald in een afzetgroei voor de informatie- en communicatiesector met 4,5 procent.

De bijdrage van het mkb aan de werkgelegenheidsgroei is in 2015 en 2016 zeer groot. In 2015 is de groei van het aantal werkenden uitgekomen op ruim 83.000 (1,7 procent). In 2016 versnelt dit naar bijna 90.000 (1,8 procent).


 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie