Vacatures in mkb fors toegenomen
Vacatures in mkb fors toegenomen

Vacatures in mkb fors toegenomen

Redactie Baaz
Aan het eind van het derde kwartaal dit jaar stonden bij de 1,5 miljoen midden- en kleinbedrijven bijna 69 duizend vacatures open. Dat is twaalf procent meer dan een jaar eerder, zo meldt het CBS.

Vacature

Het aantal vacatures in het mkb kende in 2013 met ongeveer 46 duizend een dieptepunt. Sindsdien is het aantal openstaande vacatures met 45 procent toegenomen. In het kleinbedrijf (minder dan vijftig werknemers) stonden aan het einde van het afgelopen kwartaal bijna 47 duizend vacatures open, waarvan 25 duizend bij de kleinste bedrijven (tot tien werknemers). Het middenbedrijf (vijftig tot 250 werknemers) had 22. duizend vacatures openstaan.

Bij de 2860 grootbedrijven (meer dan 250 werknemers) stonden ruim 53 duizend vacatures open. Dit is 26 procent meer dan een jaar eerder. Hiermee komt het totaal aantal openstaande vacatures (exclusief overheid en onderwijs) aan het einde van het derde kwartaal uit op 122 duizend.

Meer personeel aannemen

Niet alleen hebben mkb'ers meer vacatures openstaan, ze zijn ook positief over de werkgelegenheid in hun bedrijf in 2016. Achttien procent van de ondernemers in het kleinbedrijf denkt dat ze volgend jaar meer personeel aan gaat nemen. Tien procent denkt juist dat het personeelsbestand afneemt. In het middenbedrijf zijn er ook meer ondernemers die aan personeelsuitbreiding denken, namelijk 21 procent, dan die krimp verwachten (twaalf procent). Dus mkb'ers zijn positief over het aannemen van nieuw personeel.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie