Mkb groeit harder dan grootbedrijf

Mkb groeit harder dan grootbedrijf

Redactie Baaz

Het mkb zal in 2007 en 2008 harder groeien dan het grootbedrijf. Het onderzoeksbureau EIM voorspelt dat het midden en kleinbedrijf in 2007 en 2008 respectievelijk met 3,5 % en 3,25 % zal groeien.

De groei van de afzetmarkt voor het mkb vertaalt zich naar een winstgroei van 8,5 procent in 2007 en 7,75 procent in 2008.

Groeifactoren
De groei van de winsten zal vooral te danken zijn aan kostenbeheersingsoperaties in het bedrijfsleven (denk aan uitbesteden van werkzaamheden), maar ook aan stijging van de arbeidsproductiviteit. Dit laatste zou evenwel goed kunnen liggen aan de krappe arbeidsmarkt, waardoor iedereen wat harder moet werken om de 'gaten te vullen'.

Winkels
Alle sectoren van het mkb profiteren, behalve de detailhandel, voorspelt EIM. De supermarktoorlog deed de prijzen en winstmarges flink zakken en ook de prijsvergelijkers op internet helpen bepaald niet de marges in de winkels en winkelketens op peil te houden.

Meer Export
De export zal in 2007 nog flink groeien, in 2008 mogelijk wat minder. Nederland exporteert vooral binnen Europa en de Europese economie is nog flink op stoom. De transportsector doet daardoor ook goede zaken, omdat Nederland toegangspoort is voor alle goederen uit Azi.

Meer flexwerkers
Een opvallende trend, hoewel eerder gesignaleerd door het EIM, is de toename van het 'zelfstandig ondernemerschap'. Steeds meer consultants, journalisten, reclamemakers, webdesigners, metselaars et cetera, verhuren zich aan werkgevers, zonder een vaste verbintenis aan te gaan. Overigens zijn ook vrijgevestigde handelaren en kunstenaars 'zelfstandig ondernemer' (meldt Wikipedia.org).

De groei van het aantal zelfstandig ondernemers bedraagt respectievelijk 4,25 procent en 3,5 procent in 2007 en 2008. Vooral in de bouw en de zakelijke dienstverlening zijn de flexwerkers in trek.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie