Minister Cramer neemt eerste HIER Sun Ray in ontvangst

Minister Cramer neemt eerste HIER Sun Ray in ontvangst

Redactie Baaz
Sun Microsystems heeft vandaag het HIER-logo ontvangen voor het energiezuinige Sun Ray-systeem. Sun kreeg deze erkenning van het Klimaatbureau in bijzijn van Minister Jacqueline Cramer van VROM.

Met de certificering erkent het Klimaatbureau dat met het gebruik van de Sun Ray als desktop een energiebesparing van 80% wordt gerealiseerd.

Minister Jacqueline Cramer juicht dit soort initiatieven van harte toe: Ik hoop dat meer bedrijven energiezuinige producten gaan gebruiken en ontwikkelen, ook buiten de ICT sector. Deze innovaties zijn een deel van de oplossing. Behalve klimaatvriendelijke producten gaat het ook om gedragsverandering. Alles helpt: het is n, n, n.

Sible Schne van het Klimaatbureau benadrukt dat de toekenning van het HIER logo naast een erkenning, ook een aanmoediging inhoudt. Energieverbruik door ICT is altijd sterk onderschat. De uitstoot van broeikasgassen door ICT gebruik is vergelijkbaar met de uitstoot van de vliegtuigindustrie. Vandaag hebben we een eerste, substantile stap gezet op weg naar een energiezuiniger ICT. We hopen dat meer bedrijven zich hierbij aansluiten.

De Sun Ray maakt echt het verschil: in plaats van de 200 Watt die een gewone pc gebruikt, heeft de Sun Ray maar 4 Watt nodig, zegt Martin te Dorsthorst, managing director van Sun Nederland. De belangstelling voor de Sun Ray neemt momenteel sterk toe, vooral bij overheidsorganisaties, de zorg en in het onderwijs. Ik ben verheugd dat de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) vanaf vandaag aan 7.000 scholen zal adviseren om voor deze energiezuinige desktop te kiezen.

Het Sun Ray-systeem dat het HIER-logo heeft verkregen, is een zogeheten 'thin client'. Dit zijn desktop-systemen die via een netwerk verbonden zijn met een centrale server. Een Sun Ray heeft in tegenstelling tot reguliere PC's geen eigen harde schijf, koeling of energie-intensieve processor nodig. Ofschoon een Sun Ray altijd verbonden moet zijn met een server, en de PC in principe niet, zijn vandaag de dag eigenlijk alle PC' s in bedrijven en organisaties met een server verbonden ('client-server' omgeving). Het vervangen van deze PC's door Sun Ray betekent een aanzienlijke besparing in energieverbruik en onderhoudskosten.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie