Minder starters in 2014
Minder starters in 2014

Minder starters in 2014

Redactie Baaz

In 2014 zijn 127.000 bedrijven gestart. Dat is twee procent minder ten opzichte van 2013, maar nog altijd hoog ten opzichte van de periode 2009-2012. Dit meldt het Economisch Bureau van ING.

In het laatste kwartaal van 2014 waren er 29.600 starters. Dit is vier procent minder ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Alleen in het derde kwartaal steeg het aantal starters. Verder nam in veel sectoren het aantal beginnende ondernemers af, behalve in de industrie, bouw en horeca. De grootste dalingen deden zich vorig jaar voor in de cultuursector en in de zakelijke dienstverlening. De laatstgenoemde sector telt jaarlijks wel nog veruit de meeste starters, gevolgd door de cultuursector, detailhandel, bouw en de zorgsector.

Een derde van alle starters is in 2014 gestart in de zakelijke dienstverlening. Ongeveer 10.000 ondernemers begonnen een organisatieadviesbureau. Ook webwinkels blijven populair, evenals onderwijs (bijv. sportscholen, dansscholen en rijscholen).

Regionaal

Op regionaal niveau zijn grote verschillen zichtbaar. Vorig jaar nam het aantal starters in Noord-Holland en Utrecht toe. De grootste daling deed zich voor in Noord-Brabant.

Doel 2015

Het belangrijkste doel voor het komende jaar is voor meer dan de helft van de starters het verhogen van de omzet en/of de winst, gevolgd door het binnenhalen van nieuwe klanten. Persoonlijke voldoening staat op een derde plaats.

Stabiliseren

ING voorziet voor dit jaar een stabilisatie van het aantal starters. Als gevolg van een licht aantrekkende economie zal het aantal starters die kansen in de markt zien enigszins toenemen, terwijl het aantal starters dat na ontslag noodgedwongen als zzp’er aan de slag gaat zal afnemen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie