Minder bedrijven failliet verklaard

Fenna Kiebert
Het CBS heeft bekendgemaakt dat het aantal failliet verklaarde bedrijven afgenomen is ten opzichte van de maand daarvoor.

Het gaat weer iets beter met de Nederlandse bedrijven, het aantal failliet verklaarde bedrijven is namelijk afgenomen. Afgelopen maand zijn er 19 bedrijven minder failliet verklaard ten opzichte van een maand ervoor, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. 

LEES OOK: Hogere lonen ondanks krapte arbeidsmarkt

Pieken en dalen

Zes jaar geleden, in mei 2013, waren er de meeste uitgesproken faillissementen ooit. Tot september 2017 zijn de faillissementen verder afgenomen en ging het steeds beter met de Nederlandse bedrijven en economie. Na september 2017 is er vrij weinig veranderd en het aantal redelijk gelijk gebleven. Het aantal faillissementen bereikte in september 2018 zelfs het laagste niveau sinds 2001. Het ging toendertijd dus erg goed met de bedrijven. Helaas was deze piek tijdelijk en wisselde het daarna steeds met stijgingen en dalingen.

Failliet in de handel 

In mei zijn er 247 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van dit totale aantal kwam het grootste deel van de bedrijfstak handel: daarvan gingen 52 bedrijven failliet. De reden hiervoor is omdat de handel in Nederland behoort tot een van de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Als je het zo bekijkt, zijn in verhouding de meeste bedrijven in de horeca failliet gegaan. Dit komt waarschijnlijk door de hoge (huur)prijzen en vele concurrentie. 

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna