Milieuverantwoord?

Redactie Baaz
U kent het wel: mailtjes worden achter elkaar uitgedraaid, stapels papier verdwijnen dagelijks in de prullenbak en men vraagt zich ondertussen af, waarom het papier toch zo snel opraakt? Op kantoor, thuis, waar gebeurt het niet?

Zijn we nu milieuvriendelijk bezig? Lijkt me niet. Gelukkig bestaat er een bedrijf als Lexmark, dat pleit voor de beste afdrukoplossing ter wereld: het beste voor het milieu, wereldwijd natuurbehoud en recyclingprogrammas.

Lexmark, een vooraanstaand ontwikkelaar, fabrikant en leverancier van printapparatuur, die de bescherming van onze leefomgeving beschouwt als een morele plicht. Het bedrijf heeft circa 15.000 werknemers en verkoopt haar artikelen in maar liefst 150 landen. Lexmark draagt actief bij aan het verbeteren van het milieu: Lexmark levert producten en diensten op een milieuverantwoorde manier, wat al bij de ontwerpfase begint. Dit uit zich ook in het gebruik van zo min mogelijk materiaal tot aan diverse inzamelprogrammas. Tevens biedt Lexmark recyclingprogrammas op kantoren aan, waarbij verouderde apparaten en inkt- en tonercartridges hergebruikt kunnen worden.

Het bedrijf is zuinig op natuurlijke hulpbronnen. Er wordt geprobeerd energie te besparen en de hoeveelheid afval te verminderen. Lexmark draagt zorg voor de samenleving en neemt haar verantwoordelijkheid voor het milieu zeer serieus.

Miljarden vellen papier per jaar
Wie denkt aan milieuvriendelijk printen, zal in eerste instantie meteen denken aan het stroomverbruik. Het kopieerapparaat staat meestal de hele dag aan en bij veel bedrijven ook vaak s nachts. Nu zijn er bedrijven die dit laatste probleem aanpakken door bijvoorbeeld de lift minder te gebruiken, zodat het stroomverbruik wordt gecompenseerd. Lexmark richt zich echter meer op de papierkwestie. Recent onderzoek heeft namelijk aangetoond, dat van de ruim 700 miljard vellen papier die elk jaar in Europa worden bedrukt, n op de 6 vellen meteen in de prullenbak verdwijnt. Dit komt dus zeker uit op 100 miljard vellen papierverspilling per jaar. Hier is een bedrag van ca. 570 miljard euro mee gemoeid!

Lexmark heeft als doelstelling de gebruiker in twee stappen van slimmer en minder printen te overtuigen. Stap n hierbij wordt Print Smarter genoemd. Hierin wordt onder andere voorgesteld gebruik te maken van een Print preview zodat je fouten voorkomt en papier bespaart. Een ander punt van Print Smarter is het gebruik van dubbelzijdig printen en het retourneren van lege cartridges aan Lexmark. De tweede stap die wordt gebruikt, noemt Lexmark Print Less: hierbij wordt o.a. voorgesteld documenten te scannen en per email te versturen in plaats van het versturen van de papieren versie. Ook wordt het gebruik van werkgroepprinters aanbevolen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie