Microsoft Surface Studio 2: omklapbaar tot tekentafel

Jordi Smit
Microsoft bracht ruim twee jaar geleden zijn eerste desktopcomputer uit in de vorm van de imponerende Surface Studio. We zeggen niets teveel als we zeggen dat de Surface Studio een van de meest vooruitstrevende pc-ontwerpen is die de wereld ooit heeft gekend. De Surface Studio 2 zet nu nóg een stap vooruit. We waren uiteraard zeer enthousiast om de nieuwste versie te mogen gebruiken. Dit is wat wij ervan vonden.

Vergelijkbaarheid

De Surface Studio 2 is op meerdere vlakken vergelijkbaar met de eerste versie. Het is nog altijd een enorme, heldere, pixeldichte touchscreen die eenvoudig op een scharnier ‘zweeft’. Nog altijd is het product zeer gebruiksvriendelijk. De meeste specificaties van het display zijn eveneens hetzelfde: 28 inch, 4500 x 3000 pixels bij 192DPI, 3: 2 beeldverhouding. Wanneer we naar de ‘gun-metal’ aluminium behuizing kijken, dan straalt deze nog altijd volop luxe en pracht uit. De meegeleverde muis, het toetsenbord en de tekenpen passen daarnaast uitstekend bij de rest in hun eenvoud en subtiel gebruik.

Eerste indruk

De nieuwste versie van Microsofts Studio 2 is voorzien van 28”-scherm / 4K+-scherm met touchscreen en een voet waarin hardware is verborgen. Waar het oude scherm echter over een ‘Pixelsense Display’ beschikt, is dit bij de Surface Studio 2 een ‘Briljant Pixelsense Display’. Het apparaat is ongeveer 25 centimeter breed en 22,5 centimeter diep, en het geheel is meer dan 3 centimeter hoog. De dunne inkeping aan de achterzijde van de Surface Studio 2 geeft het geheel extra aanzien.

Binnenin de Surface Studio 2

Binnenin de Surface Studio 2 bevindt zich een quad-core Core i7- processor, tot 32 GB RAM, tot een 2 TB SSD en ofwel een Nvidia GTX1060 of een GTX1070 mobiele GPU. Wijselijk liet Microsoft de Core i5 / 8GB RAM-basismodeloptie vallen. Microsoft gebruikt nog altijd een 7e generatie chip, alhoewel dit niet wil zeggen dat de prestaties slecht zijn.

Poorten achterzijde

De poorten van de Surface Studio 2 zijn aan de achterzijde te vinden. Gebruikers treffen hier vier usbaansluitingen, inclusief een gigabit ethernetaansluiting. Aan de andere kant van de voedingsaansluiting zit een usb-c-connector, die geschikt is voor usb 3.0- en videodoorvoer. Bovendien zijn er nog een sdkaartlezer en een mini-jack in- en uitgang aanwezig.

LEES OOK: Surface Go: ultieme tablet en laptop in één

Specificaties Microsoft Surface Studio 2

 • Adviesprijs € 4.149,- 1 TB / Intel Core i7 / 16GB RAM, € 4.999,- 1TB / Intel Core i7 / 32GB RAM, € 5.499,- 2TB / Intel Core i7 / 32GB RAM
 • Afmetingen display 637,4 mm x 438.9 mm x 12.5 mm (25.1” x 17.3” x 0.5”)
 • Gewicht 9,56 kg
 • Storage 1 TB of 2 TB solid-state drive (SSD)
 • Scherm 28”-PixelSense™ Display
 • Resolutie 4500 x 3000 (192 PPI)
 • Kleurinstellingen sRGB, DCI-P3 en Vivid Color Profiles, individuele kleurkalibraties.
 • Geheugen 16 GB of 32 GB (DDR4)
 • Processor Intel® Core™ i7-7820HQ
 • Camera’s Windows Hello-gezichtsverificatiecamera (aan de voorzijde) 5,0-megapixel camera aan de voorzijde met 1080 p HD-video
 • Twee microfoons 2.1-stereoluidsprekers met Dolby® Audio™ Premium
 • Software Windows 10 Pro

Surface Laptop 2 & Surface Pro 6

Naast de Surface Studio 2 heeft Microsoft nog twee nieuwe versies uitgebracht: de Surface Laptop 2 en de Surface Pro 6. De Surface Laptop 2, de nieuwste versie van Microsoft’s Surface Laptop, is een waardig vervolg op het originele apparaat. Het vernieuwde model heeft een aanzienlijk verbeterd stroomprofiel en biedt, hoewel het geen tastbare ontwerpwijzigingen bevat, uiteindelijk de meest pure Windows 10-ervaring op een laptop.

De Surface Pro 6 is wederom een behoorlijke tablet die je uitstekend als ‘vervangende laptop’ kunt gebruiken. Het model is net als vorige versies voorzien van een 12,3”-scherm, waardoor je er uitstekend op kunt werken. Processormatig is het product een flink stuk sneller geworden door een flinke update, wat ook ten goede komt aan het werkplezier. Voor het eerst in de serie ondersteunt de Surface Pro 6 quadcoreprocessors.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi