Met deze podcasts val jij in mum van tijd in slaap

Met deze podcasts val jij in mum van tijd in slaap

Redactie Baaz

We kennen het allemaal: nachten waarin je de slaap maar niet kunt vatten. Het licht van je laptop of mobieltje is uit den boze, maar wat is dan wél een goede methode om je gedachten tot rust te krijgen? In aanloop naar World Sleep Day op 15 maart deelt Podimo dat bijna 80% van de luisteraars in de late avond naar podcasts luistert, met true crime als populairste genre. Deze populariteit heeft veelal te maken met de rustgevende stemmen van de hosts, zoals die van Dionne van ‘Moordcast’. Nu zal moord en verderf niet voor iedereen even ontspannend werken, dus hebben we - naast true crime favorieten - een aantal rustgevende podcasts en audioboeken op een rijtje gezet die uitermate geschikt zijn om lekker in bed te luisteren. Kruip onder de lakens, zet je koptelefoon of speaker aan en begeef je binnen no time in dromenland.

De Complottenpiramide

Vroeger deden we nog lacherig over complottheorieën maar tegenwoordig staan Tiktok en Instagram er vol mee. Hoe zit dat? En moeten we ons zorgen maken? In 'De Complottenpiramide' onderzoeken Lisa Loeb en haar man Daniel Paarlberg wekelijks de opmerkelijkste complottheorieën. Ze onderzoeken hoe een complot ontstaat, wie erin geloven en hoe gevaarlijk het eigenlijk is, dat complotdenken. Is een complot absurd, verontrustend of echt doodeng? Dat bepalen Lisa en Daniel aan het einde van iedere aflevering. 

Podcasthost Lisa Loeb: “Ik ben een enorme podcastverslinder en luister ze de hele dag door: tijdens het opstaan, het sporten, als ik sta te koken en ook voordat ik naar bed ga. Tijdens het tandenpoetsen en klaarmaken voor de nacht luister ik heel graag naar Gonzo, de podcast waarin journalisten vertellen over hun meest indrukwekkende artikel of verhaal. Heerlijk om bij weg te dromen en me klaar te maken voor een goede nachtrust.”

Alle Geschiedenis Ooit

In ‘Alle Geschiedenis Ooit’ vertellen amateurhistorici Nynke de Jong, Arco Gnocchi en Thom Aalmoes de beste verhalen uit de wereldgeschiedenis. Over de boeken die je moet lezen, Wikipedia-rabbitholes om in te verdwijnen en voor de weetjes waar je op feesten en partijen altijd hoge ogen mee kan gooien. Maak een reis terug in de tijd en laat je afzetten in dromenland. 

Moordcast

In ‘Moordcast’ neemt Dionne Slagter je mee in verschillende mysterieuze moordzaken. Samen met haar broer Henrik als sidekick duiken zij in de waargebeurde misdaadverhalen. Afgelopen oktober tikte ‘Moordcast’ als eerste Nederlandse podcast de 100 duizend volgers aan op Podimo. Ook ‘s avonds laat wordt deze podcast goed beluisterd, waarbij de rustgevende stem van Dionne wekelijks duizenden luisteraars een bloederig slaapverhaaltje vertelt. 

Ik wil je nog iets vragen

Welke vraag schuif jij al jaren voor je uit? In ‘Ik wil je nog iets vragen’ lost podcastmaker Sara de Monchy elke aflevering een brandende vraag uit iemands verleden op. Via verloren contacten, levendige herinneringen en ongemakkelijke zijpaden gaat ze op zoek naar het antwoord op de vraag die maar blijft rondspoken. Het levert een goed verhaal en een boeiend inkijkje in andermans leven op.

Bankzitters: Achter de Schermen

Wat krijg je als je vijf mannen aan tafel zet die, naar eigen zeggen, overal verstand van hebben? Volgens de heren zelf de leukste podcast van Nederland. In 'Bankzitters: Achter de Schermen' bespreken de Bankzitters alle drama uit showbizz Nederland, andere actualiteiten en hun persoonlijke levens. Geklets om lekker bij te ontspannen.

Dijkhoff & Segers

In ‘Dijkhoff & Segers’ kijken Klaas Dijkhoff en Gert-Jan Segers met een ongefilterde blik naar wat hun opviel in de afgelopen politieke week. Vrij van fractiediscipline, spindoctors en persoonlijke belangen laten ze hun licht schijnen op actuele kwesties en delen persoonlijke anekdotes. Van energieakkoorden tot gevallen kabinetten, van klimaattoppen tot Europese vluchtelingenverdragen. Nu is politiek allesbehalve saai, maar deze podcast baant je onrustige monkey mind ongetwijfeld tot rust. 

Villa Betty

De podcast ‘Villa Betty’ vertelt het verhaal van het grootste en duurste huis van Amsterdam. Floor Doppen gaat met behulp van buurman Kees op onderzoek uit: wie was Betty, de bewoonster van de villa, en hoe kan het dat zij op haar 100ste uit het huis is gezet? En: wat is er met haar erfenis gebeurd? Sluit je ogen en laat je meenemen in de fascinerende geschiedenis van de bekende villa op de Amsterdamse Overtoom. 

De jacht op het Heineken-losgeld

Follow The Money-journalisten Sophie Blok en Harry Lensink traceren, 40 jaar na dato, het verdwenen Heineken-losgeld. 'De jacht op het Heineken-losgeld' is een verhaal over de Amsterdamse onderwereld, Nederlands bekendste crimineel Willem Holleeder, en de vete tussen hem en zijn zussen. Fascinerende true crime om je helemaal door mee te laten slepen. 

Audioboek: Afslag 23

In ‘Afslag 23’ van Özcan Akyol doet het hoofdpersonage Eus zijn uiterste best om door schade en schande iets van zijn leven te maken. Terwijl zijn leven op papier de betere kant op gaat, voelt Eus zich na elke nieuwe ervaring kleiner worden. In alle spiegels die hem worden voorgehouden, ziet hij iemand anders. Dat leidt tot een terugval in oude gewoontes, die niet per se door iedereen worden gewaardeerd. Tijdens het voorlezen van Sadettin Kirmiziyüz nemen wij ondertussen de afslag naar dromenland.

Audioboek: Dans dans revolutie

In ‘Dans dans revolutie’ gaat Lisa Weeda in vier verhaallijnen het gevecht aan met westsplaining, de machteloosheid van de slepende Russisch-Oekraïense oorlog en de arbeidsmigratie in Europa. Kun je dansen om een bezet gebied te verlossen, een land in gevaar te redden, een oorlogsdode tot leven te wekken? Het audioboek wordt voorgelezen door Lot van Lunteren.

Audioboek: De Camino

In ‘De Camino’, de bestverkochte thriller van 2023 en winnaar van de NS Publieksprijs, loopt hoofdpersonage Lotte een jaar nadat haar man zelfmoord pleegde op de Camino dezelfde route. Hierbij ontrafelt ze een duister geheim. Geschreven door Anya Niewierra en ingesproken door Charlotte Lap, is ‘De Camino’ goed voor ruim 13 uur luisterplezier. 

Audioboek: Daar waar de rivierkreeften zingen

Daar waar de rivierkreeften zingen’ van Delia Owens vertelt het verhaal van Kya, een jong meisje dat alleen opgroeit in de moerassen van North Carolina en een fascinatie heeft voor de natuur. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad, ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya. De bestseller wordt voorgelezen door Sanne Bosman en neemt je mee naar een fascinerende, moerassige wereld.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie