Meeste Nederlandse starters geven woningmarktbeleid een onvoldoende

Meeste Nederlandse starters geven woningmarktbeleid een onvoldoende

Redactie Baaz

Maar liefst 66 procent van alle starters op de Nederlandse woningmarkt beoordeelt het woningmarktbeleid van de afgelopen jaren met een vijf of lager. Dit blijkt uit de Startersbarometer Q3 2023 van Viisi Hypotheken, een periodiek onderzoek onder 1.117 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar oud zonder koopwoning, uitgevoerd door Panelwizard. Negen op de tien respondenten vinden daarom dat een volgend kabinet serieus moet ingrijpen op de Nederlandse woningmarkt.

Van alle starters op de Nederlandse woningmarkt zijn twintigers het meest ontevreden over het Haagse woningmarktbeleid. Zo zegt maar liefst negentig procent van hen dat de politiek vooralsnog te weinig doet om hun situatie te verbeteren, 93 procent wil daarom dat een volgend kabinet vergaande maatregelen neemt om de status quo te doorbreken. “Met de afschaffing van de overdrachtsbelasting heeft de politiek recent duidelijk stelling genomen ten faveure van starters”, zegt Hergen Dutrieux, medeoprichter van Viisi Hypotheken. “Naast meerjarenplannen voor de woningmarkt, waaronder bouwen-bouwen-bouwen, zou een volgend kabinet eens goed naar de huurmarkt moeten kijken. Met lagere huren en een groter aanbod aantrekkelijke huurwoningen kunnen we de vastgelopen woningmarkt in potentie op korte termijn uit het slop trekken.”

Weinig optimisme

Het aantal starters dat in de komende twaalf maanden hun eerste woning verwacht te kopen, komt dit kwartaal wederom uit op negentien procent. Het verwachtingscijfer is daarmee al drie kwartalen op rij niet veranderd. In dezelfde periode steeg echter het aantal respondenten dat verwacht dat de situatie van starters op de korte termijn niet zal verbeteren; van 78 procent in Q1 2023 naar 86 procent nu. Als een direct gevolg heeft slechts zestien procent van alle Nederlandse starters het afgelopen kwartaal een huis bezichtigd. Niet meer dan een tiende van hen heeft uiteindelijk een bod uitgebracht. Dutrieux: “De woningmarkt zit op slot en het kan nog jaren duren voordat we de effecten zien van de bouwplannen van het nu demissionaire kabinet. Het lijkt erop dat het overgrote gedeelte van de Nederlandse starters zich daar inmiddels van bewust is.”

Schuldvraag

Als belangrijkste reden voor de huidige malaise onder starters op de woningmarkt noemt maar liefst 37 procent van de ondervraagden de hoge huizenprijzen. Politiek beleid (dertien procent) en woninginvesteerders (tien procent) volgen op gepaste afstand, maar ook de hoge inflatiecijfers en duur huren (beide negen procent) worden vaak aangehaald. Dutrieux: “De koopbereidheid onder starters is op dit moment bijzonder hoog. Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat in het afgelopen kwartaal maar liefst 44 procent van alle verkochte woningen naar een starter ging; het hoogste percentage sinds het begin van de meting in 2016. Als gevolg van de hoge huurprijzen kunnen veel jongeren momenteel alleen kapitaal opbouwen met een koophuis. Het wordt tijd voor een alternatief. Alleen met een drastische verlaging van de huren, houden starters voldoende geld over om te sparen. Daardoor zal de noodzaak tot kopen en de bijbehorende druk op de koopmarkt afnemen.”

Ook interessant:

Lees hier: Proofpoint tekent definitieve overeenkomst voor overname Tessian

Lees hier: Nieuwe cybercommunity verbindt Nederlandse CISO’s

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie