Meerderheid bedrijven verwacht geen groei personeelsbestand

Meerderheid bedrijven verwacht geen groei personeelsbestand

Redactie Baaz
Ondanks de berichten dat Nederland zijn weg begint te vinden uit de crisis, geeft één vijfde van de Nederlandse bedrijven aan in 2014 een verdere krimp van het personeel te verwachten. De helft van de bedrijven verwacht dat het aantal medewerkers gelijk blijft.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit onder zesduizend Nederlandse bedrijven. De helft van de bedrijven gaf aan te verwachten dat het aantal werknemers niet verandert, 22 procent voorspelt een krimp en 28 procent denkt dat hun personeelsbestand zal groeien. De resultaten worden gepresenteerd in de Erasmus Ondernemerschapsindex 2013.

Bedrijven binnen binnen de creatieve sector, juridische dienstverlening, accounting en administratie zijn zeer pessimistisch, stelt het onderzoek. Van deze ondernemers verwacht ongeveer 30 procent een krimp in omzet. Bedrijven binnen de agrarische sector, voedselsector en de chemische en hightech-industrie verwachten wel een omzetgroei.

Hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Justin Jansen leidde het onderzoek. Hij stelt dat de impact van de crisis nog steeds goed zichtbaar is bij bedrijven: 'Je ziet aan de uitkomsten van het onderzoek dat de onzekerheid nog steeds zeer groot is. Dit zal zijn weerslag hebben in de mate waarin bedrijven bereid zijn om te investeringen in strategische vernieuwing, innovatie en ondernemerschap. Terwijl dit wel uiterst noodzakelijk is voor de lange-termijn competitiviteit en winstgevendheid van veel bedrijven.'

Uit het onderzoek blijkt verder dat het Nederlandse bedrijfsleven weinig risico neemt, niet erg proactief handelt en dat de ruimte om te ondernemen in dit land vrij beperkt is. Volgens het rapport scoort veertig procent van de bedrijven onvoldoende op het gebied van ondernemerschap binnen organisaties.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie