MBO Raad waarschuwt voor valse diploma's

Sterre Hartjes
De MBO Raad roept werkgevers op om alert te zijn voor valse MBO diploma's. Er zijn namelijk steeds meer signalen over valse diploma's, voornamelijk in de techniek en zorg. Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, vertelt op de website van de MBO Raad dat werkgevers eenvoudig de diploma's kunnen checken in het diplomaregister van DUO.

Scholen melden aan de MBO Raad dat zij vaker worden benaderd door werknemers die de juistheid van een diploma willen checken. Er zijn gevallen waarin de werkgevers samen met de school erachter komen dat het gaat om een vervalsing. Iemand kan bijvoorbeeld nooit op die school hebben gezeten of wel op die school, maar dan op een andere opleiding of opleidingsniveau.

Advies MBO Raad

De problemen die ontstaan door een vals diploma, zijn zorgwekkend. De MBO Raad maakt zich daarom zorgen. Stel dat iemand zonder diploma fouten maakt bij het behandelen van patiënten of dat de niet-gekwalificeerde elektromonteur een fout maakt bij het aanleggen van de elektriciteit in je huis. De gevolgen hiervan kunnen groot en levensbedreigend zijn. Het uitvoeren van installatiewerkzaamheden is vakwerk. Techniek Nederland ondersteunt daarom ook het advies van de MBO Raad. Zodra je als werkgever twijfelt over het CV of de diploma's van een sollicitant, kan je zelf actie ondernemen. Dit kan je doen door de sollicitant te vragen om een digitaal uittreksel. Dit is te vinden in het diplomaregister op de website van DUO. Valse diploma's zijn hier niet te vinden, zo meldt DUO.

Dienst Uitvoering Onderwijs

DUO doet al aangifte zodra er een melding wordt gedaan, maar zelf gaan ze er niet naar opzoek. Heerst ziet vanuit DUO graag opsporingsambtenaren gespecialiseerd in het onderzoeken van valse MBO-diploma's.

OM doet geen veder onderzoek

De diploma's zijn via het internet te koop. Voor een bedrag van rond de € 500,- zijn deze op het juiste papier voorzien van een watermerk, logo en handtekening te krijgen. De valse diploma's zijn niet te onderscheiden van echte diploma's. Het Openbaar Ministerie geeft de diplomafraude geen prioriteit. Het OM geeft andere misdrijven voorrang, omdat deze vervalsingen op tijd zijn aangegeven en daarom geen verdere schade kunnen opleveren.