Marktplaats voor academici Peerwith gaat crowdfunden

Redactie Baaz
Het samenbrengen van academici voor de hoogst haalbare kwaliteit van wetenschappelijk werk. Met dit doel startte Peerwith een internationaal platform dat academici en onderzoekers in contact brengt met wetenschappelijke experts om de kwaliteit van hun werk te verhogen en publicatiekans te vergroten.

Binnen twee jaar tijd groeide de marktplaats uit tot een bewezen dienst voor academici en zijn er ruim 1.500 experts actief op het platform. Nu wil Peerwith haar diensten uitbreiden en naast individuen ook wetenschappelijke instituten en universiteiten binden aan het platform. Peerwith start op 19 juni een crowdfunding campagne om wereldwijd wetenschappelijk werk naar een hoger niveau te tillen.
 
Academici en onderzoekers werken toe naar één doel: publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift. Jaarlijks publiceren naar inschatting acht miljoen wetenschappers tot twee miljoen artikelen in ruim 15.000 wetenschappelijke tijdschriften. Om de kans op publicatie in een high impact tijdschrift te vergroten, is het van belang dat het ingezonden werk van de juiste kwaliteit is. 

Experts uit eigen vakgebied

Door academici op een online plek in contact te brengen met experts uit het eigen vakgebied, helpt Peerwith hen hun wetenschappelijk werk naar een hoger niveau te tillen. Academici kunnen op het platform terecht voor hulp bij onder meer editen, vertalen, data-analyse en het selecteren van het juiste tijdschrift voor publicatie. Het van origine Nederlandse bedrijf is wereldwijd actief. 

'Met grote Nederlandse uitgevers zoals Brill en Elsevier - de grootste wetenschappelijke uitgever ter wereld -, speelt Nederland een significante rol in (internationale) wetenschappelijke publicaties. Peerwith zit dus dichtbij de bron', aldus Ivo Verbeek, medeoprichter en directeur van Peerwith.

Transparantie voor kwaliteit

Met een veilig, open en internationaal online platform wil Peerwith bijdragen aan de kwaliteit van academisch werk wereldwijd en tegelijkertijd zorgen voor een transparante markt. In tegenstelling tot bestaande diensten werkt Peerwith niet met een tussenpersoon. Op het platform plaatsen academici individuele aanvragen en maken vervolgens zélf de keuze tussen de experts en mentoren op basis van persoonlijke ratings. 

Experts op Peerwith hebben verschillende academische achtergronden en bieden eerlijke prijzen voor hun services afgestemd op individuele behoeften. Door een-op-een contact tussen experts en academici wordt samenwerking gestimuleerd en wetenschappelijk werk naar een hoger niveau getild. 'De wetenschap kan alleen haar volle potentie bereiken als de beste kwaliteit kan worden behaald. Door de wetenschapsbranche samen te brengen op een online marktplaats, helpen wij academici het beste uit hun werk te halen en wordt de publicatiekans vergroot', aldus Verbeek.

Wetenschappelijke impact

In het tweejarig bestaan heeft Peerwith een netwerk opgebouwd van klanten, experts, en partners in de vorm van vooraanstaande uitgevers zoals Hindawi, Emerald Publishing en het Nederlandse Brill. Het platform helpt per maand inmiddels tot 150 academici en dit aantal groeit gemiddeld iedere maand met 25 procent.Naast services voor individuen, wil Peerwith haar diensten verder uitbreiden naar onderzoeksinstituten en universiteiten. Door het aanbieden van pakketten voor de hele organisatie, wil het platform de kwaliteit van de onderzoeks-output van dergelijke instituten verhogen en hierbij ook hun wetenschappelijke impact. 

Crowdfunding 

Met een internationale campagne op aandelenplatform Eureeca hoopt Peerwith een bedrag van minimaal €200.000,- op te halen bij geïnteresseerde investeerders. Peerwith opereert internationaal en kiest hierom voor een crowdfunding campagne op wereldwijd niveau. Ook hoopt het platform hiermee buitenlandse investeerders voor langere periode aan zich te verbinden.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie