Managers aan hun lot overgelaten: bijna helft voelt zich in het diepe gegooid

Managers aan hun lot overgelaten: bijna helft voelt zich in het diepe gegooid

Redactie Baaz

Managers worden regelmatig aan hun lot overgelaten, maar liefst 43 procent voelt zich in het diepe gegooid. Dit blijkt uit het jaarlijks terugkerende Nationaal Managementonderzoek van managementopleider ISBW onder ruim 500 Nederlandse managers. Ook het volgen van een opleiding om een goede of betere manager te worden, is niet vanzelfsprekend: zo’n 40 procent heeft zich niet laten (bij)scholen toen de promotie tot manager realiteit werd.  

Deze promotie van teamlid naar manager is iets waar managers mee worstelen. Zo geeft een derde (31%) aan deze overgang lastig te vinden. Opvallend is dat vooral jonge managers (37%) onder de 35 jaar dit zo ervaren. Managers boven de 55 jaar lijken over het algemeen minder moeite te hebben met de verschuiving van teamlid naar manager. Toch vindt één op de vijf (22%) van hen dit nog steeds lastig.

Onderschatting managementvak en gemiste kansen

Managers spelen een cruciale rol in het optimaliseren van processen, het behalen van de targets en in de ontwikkeling van teamleden. Toch vindt 60 procent dat het managementvak onderschat wordt. Wanneer we teruggaan naar het moment waarop ze manager werden, geven zij de volgende drie redenen waarom zij deze rol op zich hebben genomen: doorgegroeid dankzij leiderschapskwaliteiten (41%), zelf gesolliciteerd op deze functie (32%) en gevraagd door hoger management (26%).

Niet elke manager heeft een soepele start gehad. Wat managers vooral gemist hebben toen zij zelf manager werden, was een mentor (28%) en een sparringsgroep binnen de organisaties om ervaringen mee uit te wisselen (25%). Dit is nog maar het begin van onbenutte kansen, aangezien ook de ervaring in het omgaan met moeilijke personeelssituaties en een coach on the job (24%) regelmatig ontbreken. Verder is de mogelijkheid om een relevante managementcursus te volgen (18%) niet vanzelfsprekend. Ook bij de nieuwe generatie managers is er nog ruimte voor verbetering. Zo hebben managers onder de 35 jaar vooral de mogelijkheid om een vakinhoudelijke opleiding (26%) of een relevante managementcursus te volgen (35%) gemist.

Martin van der Groep, directeur bij ISBW: "Het managen van een team is geen eenvoudige taak. Het is een complexe functie die voortdurend wijzigt en veel vraagt van een manager. Tegelijkertijd spelen zij een cruciale rol in de groei van hun teamleden. Het is daarom belangrijk dat zij zelf ook de juiste ondersteuning en begeleiding ontvangen. Door continu leren aan te moedigen en een omgeving te creëren die openstaat voor professionele ontwikkeling, kunnen managers effectiever bijdragen aan het succes van zowel hun team als de organisatie als geheel.”

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie