Management-trend 2019: saaie leiders zijn weer hip

Ruben den Boer
Laten we maar met de deur in huis vallen: het was geen topjaar voor de CEO’s managers en leidinggevende. Seksueel wangedrag, drugsgebruik, fraude en onbenullige tweets tekenden het gedrag van de grote bazen in de wereld. Dat was niet alleen slecht voor hun persoonlijk imago, maar ook voor de aandelen van hun bedrijven.

Dit viel ook Business Insider op, daarom hielden zij een waar pleidooi voor verandering. De boodschap? Weg met de charismatische Hollywood-leiders, saaie managers worden weer helemaal hip in 2019.

CEO’s in schandalen 2018

We kunnen een heel artikel wijden aan alle schandalen waar grote CEO’s en leidinggevende in verwikkeld waren in 2018. Dat gaan we niet doen, maar het is wel handig om even het geheugen op te frissen. De meest mediagenieke CEO van het moment, Elon Musk, rookte een flinke joint tijdens een Amerikaanse podcast, stuurde bizarre tweets de wereld in en noemde een redder van de Thaise jongetjes die vast zaten in een grot een pedofiel.

Ook de topman van Nissan-Renault werkte zichzelf in de nesten en werd in Japan opgepakt op verdenking van belastingsfraude. En dan hebben we het nog geen eens over de eindeloze lijst #MeToo-aanklachten.

Onopvallende leiders in 2019

Al die drama’s, conflicten en ingestorte aandelencijfers zorgen dat er zich een nieuwe trend voordoet in 2019: de saaie, onopvallende leider. Organisatiepsycholoog Tomas Chamorro-Premuzic schreef in een artikel voor The Harvard Business Review dat saaie leiders niet alleen veiliger zijn voor een organisatie, maar dat ze ook nog eens effectiever zijn.

‘De beste managers ter wereld zijn eerder stabiel dan prikkelbaar, consistent in plaats van grillig, en ook beleefd en attent.’, voegt de psycholoog daaraantoe. Volgens hem kun je dus beter een onopvallende, stille kracht zijn dan een opvallende excentrieke leider. Met het afgelopen jaar bijna achter de rug blijkt hij meer dan gelijk te hebben.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben