Maar liefst 8 op de 10 Nederlanders tevreden met baan

Bart Remmers
Nederlanders zijn over het algemeen heel gelukkig met hun baan. Maar liefst 81 procent zegt tevreden te zijn met het werk dat ze nu doen, slechts 14 procent zegt binnen nu en een paar weken van baan te willen wisselen.

Daarmee zijn ze de meest tevreden werknemers onder de landen Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Dit blijkt uit onderzoek van Monsterboard onder ruim 5.000 Europese werknemers, waaronder 1.002 Nederlanders. De minst gelukkige werknemers uit het onderzoek komen uit Engeland. Slechts twee derde van de Britten is tevreden met de huidige job, een kwart is van plan om op korte termijn op zoek te gaan naar een andere baan. 
 
Opvallend in het onderzoek is dat Europese millennials de afgelopen twee jaar een stuk minder tevreden zijn geworden over hun werk. Ze zijn zelfs de minst gelukkige werknemers van de deelnemende landen. Zei in 2016 nog 71 procent blij te zijn met zijn baan, in 2018 is dit 67 procent. 

Jongeren meest tevreden

De jongste generatie op de arbeidsmarkt (18-24 jaar) is het meest tevreden: maar liefst 77 procent van de Generatie Z zegt gelukkig te zijn met de huidige werkplek. Ruim de helft van alle Europeanen geeft aan dat meer salaris hun werktevredenheid aanzienlijk zou verhogen. Ook het krijgen van meer respect en erkenning voor successen, en het vergroten van de werk-privébalans dragen bij aan werkgeluk. 
 
Als het gaat om de wensen van werkende Europeanen wil het grootste deel het liefst werken voor een gevestigd lokaal bedrijf (19 procent). Ook bekende internationale bedrijven zijn populair (14 procent). Opvallend is dat van de deelnemende landen Nederlanders het minst geïnteresseerd zijn om ooit als freelancer aan de slag te gaan (25 procent tegenover 38 procent gemiddeld). 

War for talent

Dat de Nederlandse arbeidsmarkt volop in beweging is blijkt ook uit het feit dat 43 procent van de Nederlanders het afgelopen jaar benaderd is door een recruiter of headhunter met een aanbod. Dit is het hoogste aantal van de deelnemende Europese landen. Ter vergelijking, slechts een kwart van de Duitsers ontving een baanaanbod het afgelopen jaar. 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart