Maak topsporters van jouw kantoormedewerkers!

Redactie Baaz
Organisaties boeken resultaten op dezelfde manier als topsporters: jarenlang doelgericht, met volledige aandacht investeren en verbeteren om op specifieke momenten te excelleren. Wat kunnen organisaties en medewerkers verder praktisch doen op basis van inzichten uit de topsport om werkprestaties te verbeteren en ruimte te behouden voor ambities buiten het werk?

Het belang van beweging en herstelmomenten

Tegenwoordig neemt de druk op werknemers toe om meer te doen op een werkdag. Tegelijkertijd krijgen medewerkers meer verantwoordelijkheid, zodat meer probleemoplossend vermogen en creativiteit nodig is. Hoe kunnen deze twee factoren nu gecombineerd worden? In de topsport is herstel cruciaal voor het behalen van succes. Bij voldoende herstel verbeteren atleten dagelijks over langere perioden. Deze continuïteit leidt tot topprestaties. Herstel is nodig tussen twee oefeningen binnen één training en tussen twee trainingen op dezelfde dag. Onvoldoende herstel leidt tot haperingen in de vorderingen en tot blessures.

Het inlassen van herstelmomenten tijdens beeldschermwerk verhoogt de werksnelheid en verlaagt het aantal fouten (Van den Heuvel et al., 2002; Hedge et al., 2001). Indien medewerkers tijdens deze herstelmomenten hun werkplek verlaten en wandelen, verhoogt het energieniveau en kijken medewerkers bij terugkomst anders naar problemen (Thayer, 2008). Dit leidt tot meer creativiteit en een beter probleemoplossend vermogen (Oppezzo & Schwartz, 2014). Vertaald naar de praktijk kunnen beeldschermwerkers hun werkprestatie aanzienlijk verbeteren door ieder uur drie minuten hun werkplek te verlaten en een korte wandeling te maken.

Innovatieve en duurzame oplossingen voor gezonde en productieve kenniswerkers

Bewegen en herstellen zijn twee belangrijke zaken die we uit de topsport kunnen leren. Dat we dat vaak als lastig ervaren als we achter ons bureau zitten is ook een feit. Daarom heeft BakkerElkhuizen de IQ Sit-Stand Desk ontwikkeld. De IQ Sit-Stand Desk is een uniek werkplekconcept waarmee aantoonbaar de mentale en fysieke fitheid van medewerkers kan worden verbeterd. Dit bureau is een zit-stabureau, standaard voorzien van de WORK & MOVE Desk Connector, die connectie maakt met de SitStandCOACH software (download de proefversie). Hierdoor heeft de gebruiker de mogelijkheid om het zit-stabureau vanuit het toetsenbord en/of muis aan te sturen. En met één knop naar de gewenste zit- of stahoogte te dirigeren.

De SitStandCOACH software adviseert wanneer omwille van werkcomfort of performance een verandering in de zit-sta houding aan te raden is. Deze tool maakt onderdeel uit van de WORK & MOVE software suite die de gezondheid en de prestatie van individuele medewerkers en de organisatie als geheel structureel aantoonbaar verbeteren.

Wat kun je leren van topsporters als Sven Kramer en Max Verstappen?

Meer weten over wat je kunt leren van topsporters? En hoe je werksucces op de werkvloer kunt vergroten? Kom dan naar onze kennishuissessie op 22 februari. Met 3-voudig olympisch baanwielrenner Levi Heimans, organisatiepsycholoog Jolke Roozen en sportpsycholoog en tevens dagvoorzitter Myrthe van Stralen gaan we de persoonlijkheid, mentaliteit en gedrag van topsporters koppelen aan de werkvloer. We trekken tijdens deze sessie de parallel tussen de kantoormedewerker en de atleet en hoe ze op duurzame wijze hun doelen bereiken. Wat kan de kantoormedewerker leren van de topsporter (en vice versa)?

Wil je erbij zijn? Meld je dan hier kosteloos aan.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie