Lening oversluiten: hoe werkt het?

Jordi Smit
Een lening afsluiten: onderneem je, dan ontkom je er niet aan. Je betaalt maandelijks een vast bedrag plus rente, net zolang tot je deze hebt afbetaald. Klinkt logisch, maar wist je dat je een hoop geld kunt besparen met het oversluiten van je lening?

Lening afsluiten

Het oversluiten van een lening kan in veel situaties zeer lonend zijn. Wanneer je hiervoor kiest, los je jouw bestaande lening af middels een nieuwe lening. Je kiest voor zo’n alternatief als bijvoorbeeld een andere kredietverstrekker een lagere rente hanteert, waardoor je minder extra hoeft af te dragen. Zeker als je meerdere leningen aflost is dit aan te raden.

Lening oversluiten

Bij het oversluiten van een persoonlijke lening, moet je een boete betalen. Dit is echter niet het geval bij een doorlopend krediet, welk je zonder extra kosten te maken met een nieuw geleend bedrag kunt aflossen. Het is overigens wél belangrijk dat je controleert dat je geen tijdelijke actierente afsluit wanneer je overstapt naar een nieuwe kredietverstrekker. Anders kan het voordeel zomaar uitlopen in een fiasco: wil je bepalen of oversluiten voordeliger uitpakt, dan moet je uit kunnen gaan van een voorspelbaar, stabiel rentebedrag.

Nieuwe lening afsluiten

Nieuwe lening afsluiten? Het is belangrijk dat je allereerst een goed overzicht hebt over de rente die je op dat moment bij je kredietverstrekker betaalt. Als dit eenmaal duidelijk is, kun je actief op zoek gaan naar verstrekkers die een lagere rente aanbieden. Lees daarbij goed de kleine lettertjes, want wat goedkoper lijkt hoeft niet goedkoper te zijn.

Het gros van de kredietverstrekkers besteed uitgebreide aandacht aan service en transparantie. Zo zal een dienst als Leningen.nl je met genoegen te woord staan bij eventuele vragen over vergelijkingen en mogelijkheden. Op dezelfde website vind je een transparante tool voor het bepalen van de laagste rente: handig, want uiteenlopende factoren – zoals het doel van een lening – beïnvloeden de te behalen winst.

Kortere looptijd

Het is niet zo dat een lagere rente de enige reden hoeft te zijn voor het oversluiten van een lening. Zo kan het eveneens lonend zijn om een kortere looptijd van de lening te hebben. De duur van de lening kan namelijk effect hebben op de uiteindelijke, totale betaling. Bij een kortere duur hoef je minder lang rente te betalen, wat een hoop geld kan schelen.

De nieuwe kredietverstrekker zal van tevoren kredietwaardigheid bepalen. Wanneer het bedrag dat je leent hetzelfde is als de oude lening, is de kans zeer groot dat de verstrekker akkoord gaat. Mocht je er een extra bedrag willen bij lenen, of spelen er financiële risico’s, dan kan het besluit verschillen.

Leningen samenvoegen

Nog meer besparen? Kijk dan eens naar de verschillende leningen die je hebt lopen. Wanneer je namelijk een aantal leningen hebt lopen van een klein bedrag, is het waarschijnlijk verstandig dat je deze omzet naar één lening. In de praktijk geldt: hoe groter de lening, hoe kostenefficiënter de rente.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi