Leiderschap vraagt om zelfreflectie

Leiderschap vraagt om zelfreflectie

Redactie Baaz

Over moed gesproken is het nieuwe boek van Marielle Heijltjes, hoogleraar Managerial Behaviour, dat 11 april verschijnt. In deze turbulente tijden vol maatschappelijke vraagstukken die om moreel doordacht leiderschap vragen, sluit Marielle met haar boek naadloos aan bij de actualiteit. Daarbij laat ze tegelijk een ander geluid horen. Een geluid dat niet gaat over leiderschap als actief handelen en resultaten behalen op de korte termijn. Maar juist over leiderschap als de moed om een stapje terug durven te doen. Om te durven reflecteren op je eigen gedrag. En om te onderzoeken wat je op de langere termijn echt bereikt met je eigen leiderschapsrol – en of dat wel je eigenlijke intentie is.

Het antwoord op de vraag waarom leiders doen wat ze doen, komt niet vanzelf. Daarover nadenken vraagt om bewustzijn en verantwoordelijkheid. Want de impact van de manier waarop iemand vormgeeft aan zijn of haar leiderschapsrol is groot. Dat geldt binnen organisaties, maar ook thuis en in de samenleving. Richting geven aan leiderschap is zeker geen eenvoudige taak. In theorie is iedereen het daar wel over eens. Maar in de praktijk vraagt het onderzoeken van de eigen leiderschapsrol toch vaak om de nodige moed.

Marielle Heijltjes helpt je met haar boek om die moed te vinden. Niet door te vertellen hoe je een goed leider wordt. Want zo eenvoudig is het helaas niet, waarschuwt Marielle. Wel door je de vragen aan te reiken die je helpen zelf te onderzoeken hoe jij jouw leiderschapsrol vormgeeft. En te leren zien welke impact je daarmee creëert. Op die manier leer je de invloed van je gedrag als leider te herkennen en niet alleen bewuster, maar ook effectiever in te zetten. Zodat je met jouw leiderschap ook echt het doel bereikt dat jij wenst.

Met een afwisseling van aansprekende columns, wetenschappelijke expertise en concrete, praktische opdrachten laat Marielle je in deze compacte, thematische praktijkgids zien hoe je jouw effectiviteit als leider kunt onderzoeken. Weten dat een andere innerlijke houding effectiever is, is volgens Heijltjes niet genoeg. De echte verandering zit in het oefenen in de praktijk én in het leren reflecteren op het resultaat. Je eigen ideeën over leiderschap los durven laten. Dat vraagt om de moed om op je gedrag als leider te reflecteren.

SPECIFICATIES

  • UITVOERING:  flexcover
  • OMVANG:  192 pagina’s
  • AUTEUR:  Marielle Heijltjes
  • ISBN:  9789089657244
  • PRIJS:  € 29,99
  • VERSCHIJNT:  11 april 2024

OVER DE AUTEUR:

Prof. Dr. Marielle Heijltjes is hoogleraar Managerial Behavior en decaan van de Maastricht University School of Business and Economics (SBE). Ze ontwikkelt en begeleidt al dertig jaar ontwikkeltrajecten voor professionals en is gecertificeerd Business Coach. Haar specifieke expertise betreft leiderschap en teameffectiviteit. Omdat ze naast het ontwikkelen en begeleiden van ontwikkeltrajecten zelf ook al vele jaren leidinggeeft, brengt ze dagelijks in de praktijk waar ze over schrijft.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie