Leesvoer voor leiders: De machtsparadox

Leesvoer voor leiders: De machtsparadox

Redactie Baaz
Wat is macht? Hoe krijg je macht en kun je deze behouden? En wat betekent machteloosheid voor een individu en een groep? De machtsparadox biedt antwoord.

Alles over macht in De machtsparadox

Gebaseerd op ruim twintig jaar onderzoek naar het verschijnsel ‘macht’ geeft Dacher Keltner in zijn boek De machtsparadox antwoord op deze vragen.

Er zijn vele handboeken geschreven over het uitoefenen van macht; Machiavelli’s De Heerser is de bijbel voor menig strateeg en Robert Greenes 48 Wetten van de macht is een everseller onder managers. Maar over de werkelijke betekenis en psychologische werking en effecten van macht is verrassend weinig geschreven.

De nieuwe definitie van macht

Dacher Keltner over macht: ‘Deze nieuwe definitie van macht geeft aan dat macht niet iets is wat beperkt blijft tot heel bijzondere personen op dramatische momenten in hun voor iedereen zichtbare leven, zoals boosaardige dictators, publiciteitsgeile politici, of de rijken en beroemden van de jetset; evenmin bestaat macht alleen in directiekamers, op slagvelden, of in de Amerikaanse Senaat.'

'Macht speelt niet alleen een rol bij uitzonderlijke daden, maar ook bij alledaagse, of je nu probeert een tweejarig kind groente te laten eten of een koppige collega wilt stimuleren tot optimale prestaties. […] Macht is het medium waardoor we in contact zijn met elkaar. Macht gaat om het realiseren van een betekenisvolle rol in de wereld door anderen te beïnvloeden.’

Over de auteur van De machtsparadox

Dacher Keltner is professor in de psychologie aan de gerenommeerde Universiteit van Californië in Berkeley. Zijn onderzoek richt zich op de biologische en evolutionaire oorsprong van compassie, macht, sociale klasse en ongelijkheid.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie