Leegstand kantoren neemt voor het eerst sinds crisis af
Steeds meer kantoorruimtes weer in gebruik

Leegstand kantoren neemt voor het eerst sinds crisis af

Redactie Baaz

Het volgende teken aan de wand dat onze economie steeds meer uit de rokende resten van diepe crisis rijst. De leegstand op de kantorenmarkt neemt voor het eerst sinds 2008 af.

Kantoren weer vaker gebruikt

Voor het eerst sinds 2008 is de leegstand op de kantorenmarkt afgenomen, zo blijkt uit cijfers van DTZ Zadelhoff. Momenteel bedraagt de leegstand 15,8 procent van de totale kantorenvoorraad. 

Opname

Vergeleken met een jaar geleden wordt circa 140.000 m² minder lege kantoorruimte op de markt aangeboden. Daarnaast groeit de opname van kantoorruimte in een jaar tijd met dertien procent. Deze combinatie zorgt voor een minder ruime marktsituatie dan een jaar geleden.
 
Op de bedrijfsruimtemarkt neemt de opname in een jaar tijd met achttien procent toe. De top vijf grootste transacties wordt geheel gevormd door distributiecentra. 

Randstad in top kantoren

Frank van der Sluys, associate director Research bij DTZ Zadelhoff: 'Niet alleen aan de aanbodzijde is een positieve ontwikkeling te zien op de kantorenmarkt, maar ook aan de vraagzijde. In 2015 komt het opnameniveau dertien procent hoger uit dan in 2014. In totaal is 1,2 miljoen vierkante meter kantoor opgenomen door kantoorhoudende organisaties.'
 
Net als vorig jaar is een duidelijke concentratiebeweging zichtbaar: 47 procent van de landelijke opname wordt in de vier grootste steden van Nederland gerealiseerd. Amsterdam zorgt voor een aandeel van 23 procent van de landelijke dynamiek, gevolgd door Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie