Lean Six Sigma vindt haar weg naar de overheid

Lean Six Sigma vindt haar weg naar de overheid

Redactie Baaz

Sinds met behulp van Lean en Six Sigma grote successen zijn geboekt in de private sector, vinden beide methoden via de non-profit sector langzaam hun weg naar de overheid. In de Verenigde Staten lopen projecten bij het Ministerie van Defensie en de Militaire Politie. In totaal gaat het maar liefst om 500 projecten bij 30 organisaties. De besparing tot nu toe? 200 miljoen dollar!

Lean + Six Sigma = Lean Six Sigma

Onder naam ‘Navsea Lean’ wordt de toolbox van Lean Six Sigma ver opengetrokken om verspillingen te elimineren en processen te optimaliseren. Gezien de eerdere ervaringen met de afzonderlijke methoden Lean en Six Sigma heeft de directeur van de speciaal opgerichte Navsea’s Task Force bewust gekozen voor de combinatie van beiden.

Volgens Carl de Maio, president van het Performance Institute kunnen dergelijke projecten alleen maar succesvol zijn als de beginselen door de organisatie worden geadopteerd: “Maar bij overheidsinstanties is hier wel enige druk van buitenaf voor nodig”, aldus de president.

Ook in Nederland heeft Lean Six Sigma als continu verbeter filosofie haar weg naar de overheid gevonden. Bij diverse ministeries, provincies en gemeenten worden de interne processen verbeterd met Lean Six Sigma om de service aan de burger en bedrijfsleven stap voor stap op een hoger niveau te krijgen.

Toepasbaarheid Lean Six Sigma

Lean Six Sigma kan in vele situaties worden toegepast. Goede resultaten vragen echter meer dan dat; ook zal een gedragsverandering nodig zijn. Dit wordt vaak onderschat, waardoor men niet verder komt dan het plukken van laaghangend fruit. Begeleiding door een expert, bijvoorbeeld van UNC Plus Delta, helpt organisaties om er het maximale uit te halen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie