Laad jouw elektrische auto eenvoudig aan huis op

Laad jouw elektrische auto eenvoudig aan huis op

Redactie Baaz

Heb je een elektrische auto? Ongetwijfeld ben je vaak lang aan het wachten op een beschikbare openbare laadpaal. Dit kan er ook voor zorgen dat de accu van jouw auto niet volledig opgeladen is voor een volgende rit. Je kan er dan ook voor kiezen om een laadpunt aan huis te krijgen. Er zijn een groot aantal mogelijkheden, waaronder ook een wallbox laadpaal. Voordat je deze kan installeren bij jouw woning, moet je goed opletten dat je het juiste model in handen krijgt. Maar welke factoren zijn dan belangrijk voor het maken van de keuze?

Het laadvermogen en de aansluiting

Voordat je een wallbox laadpaal of een van de andere modellen aan huis kan krijgen, moet je zorgen dat het elektrische systeem bij de woning voldoende vermogen heeft om de laadmomenten aan te kunnen. Hier heb je zelf vaak geen verstand van. Daarom moet je hier een goede elektricien voor inschakelen. In sommige gevallen moet je eerst aanpassingen doen om de aansluiting goed te realiseren. Daarnaast moet je de soorten laadpunten goed met elkaar vergelijken. De thuisladers zorgen ervoor dat je jouw accu eenvoudig kan opladen, maar als je vaak snel weer de weg op moet kijk je naar de snelladers. Zorg ervoor dat alles helemaal aansluit bij jouw behoeften en wensen.

Andere benodigdheden voor jouw laadpunt 

Er is meer nodig dan alleen een laadpunt voor jouw elektrische auto. De laadkabel en het stekkertype moet je bijvoorbeeld ook onderzoeken. De laadkabel is nodig om de laadpaal en jouw auto aan elkaar te koppelen. Er zijn verschillende standaarden om rekening mee te houden. De twee bekendste zijn type 1 en type 2. Zorg er te allen tijde voor dat je de juiste aanschaft en deze ook compatibel zijn met de auto. Ook het aanschaffen van een energiemeter is van belang. Als je bijvoorbeeld een wallbox mid meter aanschaft, kan je de oplaadmomenten monitoren en controleren. Zo voorkom je dat je te hoge kosten maakt voor het opladen. Merk je toch iets aparts? Neem dan contact op met de energieleveranciers.

Slimme functies zorgen voor meer gebruiksgemak

Als laatste zijn er steeds meer slimme functies beschikbaar voor huishoudens. Waar je normaal alleen aan slimme verlichting of het verbinden van huishoudelijke apparaten denkt, kan je ook bij jouw nieuwe laadpunt veel slimme oplossingen verwachten. Denk bijvoorbeeld aan de functies om de laadsessies te plannen. Zo staat er te allen tijde een auto met een volle accu voor de deur. Ook kan je met de slimme oplossingen de laadsnelheid regelen of gebruikmaken van duurzame energiebronnen zoals jouw zonnepanelen. Jij bepaalt hoe je de auto oplaadt en wat het beste bij je past. Door deze oplossingen goed voor ogen te houden, maak je de juiste keuze.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie