'Kwart werknemers doelwit van verbaal geweld'

Redactie Baaz
Effectory onderzocht agressie op de werkvloer en kwam met opvallend resultaat: een kwart van de werknemers wordt wel eens uitgescholden, 16 procent is ooit bedreigd en 15 procent geeft aan bang te zijn om betrokken te raken bij een vechtpartij.

Effectory deed onderzoek onder ruim 300.000 personeelsleden in verschillende beroepsgroepen. Uit het onderzoek blijkt dat vooral werknemers tot 24 jaar het doelwit zijn van scheldpartijen en geweldsdreigingen. Van deze groep zegt 35 procent dat vorig jaar te hebben ondervonden. Van de groep werknemers die de leeftijd van 55 gepasseerd is, zegt 18 procent soms last te hebben van agressie.

Junioriteit

Arne Barends, directeur van Effectory, geeft op Nu.nl een verklaring voor dit verschijnsel: ‘Dat jongeren meer te maken hebben met geweld, heeft waarschijnlijk te maken met hun junioriteit. Zij hebben vaak nog geen sterke positie op de werkvloer veroverd en zijn daarom een gemakkelijk doelwit om tegen uit te vallen, voor zowel collega's als cliënten. Ook zijn zij, door een gebrek aan ervaring en overwicht, zelf nog minder goed in staat om beheerst te reageren op dreigende situaties.’

De bedrijfstakken die het hoogste scoren zijn de zorg- en woningsector. ‘Zorg en wonen zijn primaire levensbehoeften. Deze vormen van dienstverlening zijn heel belangrijk voor mensen en daarom emotioneel geladen. Zodra cliënten ervaren dat zij niet goed worden geholpen, worden zij sneller fel richting het personeel’, aldus Barends.

Veilige werkvloeren

Medewerkers die het minst last hebben van agressie op de werkvloer zijn degenen die werken in de retailsector waar 91 procent zich veilig voelt en bouwvakkers en fabrieksarbeiders waarvan slechts 4 procent zich ooit bedreigd heeft gevoeld.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie