'Krediet online winkels moet strenger'

MKB
Jordi Smit
Postorderbedrijven en webwinkels moeten in de toekomst klanten minder makkelijk krediet verstrekken. Dat zegt Minister van Financiën Wopke Hoekstra.

Maatregelen online webwinkels

De bewindsman wil dat postorderbedrijven en webwinkels die klanten krediet verstrekken terughoudender worden met het aanbieden van die leningen. Verder moeten ze klanten niet meer stimuleren te kiezen voor een hoger leenbedrag of een langere looptijd. Op de sites van bedrijven moet daarnaast duidelijker worden vermeld dat er sprake is van een lening als er bijvoorbeeld op de pof wordt gekocht.

'Online winkels moeten stappen zetten'

De aanbieder van zogenoemde verzendhuiskredieten moeten zeker zijn dat de aangeboden lening en looptijd bij de klant en het doel passen. Minister Hoekstra verwacht stapen van de online sector om de betalingsachterstanden bij kredieten van thuiswinkels fors terug te dringen. Wanneer onvoldoende vooruitgang wordt geboekt, overweegt hij extra maatregelen in de strijd tegen problematische schulden bij burgers.

Waarschuwing voor consumenten

Consumenten worden in de toekomst ook op een andere manier gewaarschuwd voor leningen. De huidige slogan ’Let op! Geld lenen kost geld’ blijkt te weinig impact te hebben. Hoekstra gaat op zoek naar een nieuwe waarschuwing.

LEES OOK: Het kabinet maakt leasefiets aantrekkelijker

Minister bezorgd

Uit onderzoek blijkt dat bij 34 procent van de kredieten van verzendhuizen niet op tijd wordt terugbetaald. Het gaat ook nog eens om doorlopende kredieten met langere looptijd en hoge rentes. De minister zegt bezorgd te zijn over het percentage achterstanden in de sector, dat hij dan ook 'zeer hoog' noemt.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi