Koper vs. glasvezel: duel onbeslist

Koper vs. glasvezel: duel onbeslist

Redactie Baaz
Koper of glasvezel. Het debat woedt al sinds de eerste 10 Gigabit Ethernet-oplossingen met glasvezel op het toneel is verschenen en is nog lang niet afgelopen.

Glasvezel kan rekenen op veel succes in de wereld van de datacenters en dit succes blijft alsmaar toenemen. Maar het is even duidelijk dat koper in de traditionele kantooromgeving niets van zijn aantrekkingskracht verloren heeft. Om de gebruikers in staat te stellen om met kennis van zaken te kiezen, moet men de essentiële waarden van elk product in zijn ruimere toepassingsdomein begrijpen, zegt Oene-Wim Stallinga van Nexans Cabling Solutions.

Nog niet zo lang geleden werd glasvezel enthousiast verwelkomd als de heilige graal van de technologie. Als nieuwe oplossing bij uitstek voor LAN zou het koper verdringen. Maar dat is niet gebeurd. Integendeel, de aanhoudende technische vooruitgang en de verbeteringen van koper wijzen erop dat het nog lang niet uit het beeld zal verdwijnen.

Kantooromgevingen die minder dan 10G Ethernet nodig hebben, gebruiken nog altijd koperbekabeling. Maar wanneer snelheden van 10G Ethernet of meer vereist zijn, wordt het zinnig om je opnieuw te oriënteren.

Snelheid en afstand
Glasvezel presteert in het algemeen veel beter dan koper als het om lange afstanden en hoge snelheden gaat. Maar terwijl vroeger werd beweerd dat glasvezel een vrijwel oneindige bandbreedte over onmeetbare afstanden zou kunnen dragen, lijkt de realiteit wat bescheidener. In termen van afstand lijkt glasvezel nu slechts twee tot drie keer efficiënter dan koper. Dat blijft een belangrijk voordeel en is zeker niet te verwaarlozen, maar er zit wel een prijskaartje aan vast.

Onderzoek in het domein van de koperkabel heeft, dankzij een aanhoudende reeks technologische innovaties, de troeven van het medium versterkt in termen van de ondersteuning van hoge bandbreedte, dankzij verbeterde gestandaardiseerde kabels en connectoren (RJ45 en GG45). Protocollen als 10G ethernet worden nu ondersteund en er is zelfs zicht op nog grotere snelheden. Daardoor weet koper zich voor de afzienbare toekomst verzekerd van zijn rol als het LAN-medium voor afstanden tot 100 meter, Met name wanneer de behoefte aan snelheid minder gewicht in de schaal legt dan de kosten. Goede voorbeelden van dergelijke situaties zijn traditionele desktopdiensten en convergente applicaties met apparaten op afstand, zoals camera’s, controllers en sensors, met als extra voordeel dat men ze via koper met behulp van Power over Ethernet (PoE) van stroom kan voorzien.

Indien verbindingen van meer dan 100 meter lengte nodig zijn, wordt meestal  bijkomende distributie panelen geinstalleerd.  Dit brengt  echter een beduidende meerprijs met  zich mee .

In dergelijke gevallen zou glasvezel een betere optie kunnen zijn, aangezien het geen extra distributie panelen nodig heeft. Men kan dan Fibre-to-the-Desk overwegen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie