Kerstpakket voor je werknemers, hoe regel je dat fiscaal?
Gelukkig is een kerstdiner wél belastingvrij

Kerstpakket voor je werknemers, hoe regel je dat fiscaal?

Redactie Baaz
Je denkt er misschien niet direct aan als je een mooi pakket voor je werknemers samenstelt, maar ook aan deze giften zijn regels gebonden. Wist je bijvoorbeeld dat er een maximum zit aan het bedrag dat je voor een kerstpakket mag uitgeven?

Een cadeau voor een werknemer wordt gezien als salaris in de vorm van goederen. Daarover moet je dus belasting betalen, namelijk loonheffing.

Onder de overgangsregeling mag je je personeel jaarlijks voor zeventig euro aan cadeaus geven. Je kiest dat voor een fiscale eindheffing van twintig procent (over zeventig euro is dat dus veertien euro) en bent vrij van premies voor werknemersverzekeringen. Eis is dan wel dat het om cadeaus gaat en niet om de schenking van een geldbedrag of waardebon. Wil je een envelopje geven? Dan moet je wel loonheffingen inhouden.

Overigens is het zo dat er sowieso geen sprake is van loon wanneer de waarde van het cadeau lager is dan 25 euro en in een situatie wordt gegeven waarin ook anderen dan de werkgever iets geven. Een chocoladeletter bij Sinterklaas bijvoorbeeld, die telt niet mee voor de beoordeling van zeventig euro.

Kun je dan nooit een fiscaalvriendelijk kerstpakket schenken dat duurder is dan zeventig euro? Jawel, als je gebruikmaakt van de regeling voor kleine verstrekkingen. Deze regeling houdt in dat je 136 euro per cadeau met een maximum tot 272 euro per jaar mag uitgeven waarop je eindheffing toepast. Goed om te weten is dat die eindheffing, die kan oplopen tot 108,3 procent, hoger kan uitvallen dan wat je aan het geschenk zelf kwijt bent. Kom je ook boven het maximum van 272 euro per jaar of 136 euro per keer uit? Dan wordt het bedrag dat je kwijt bent aan het geschenk belast als regulier belast loon.

Conclusie: als je kerstpakket een waarde lager dan zeventig euro heeft, betaal je twintig procent eindheffing, voor daarboven tot een maximum van 272 euro per jaar en bij 136 euro per keer kun je gebruikmaken van de regeling voor kleine geschenken. Daarboven worden de kosten gezien als regulier belast loon.

Tot slot is het goed om te weten dat je voor een diner voor de feestdagen geen eindheffing te betalen, mits minstens driekwart van je personeel present is.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie