Kapitaalinjectie voor bedenkers 3D-geprint grachtenpand

Kapitaalinjectie voor bedenkers 3D-geprint grachtenpand

Redactie Baaz

Het Amsterdamse Aectual krijgt voor de opschaling van hun software en XL 3D-printers een kapitaalinjectie van duurzame investeerders AKEF, DOEN Participaties en een Amerikaanse investeerder.

Het bedrijf boort met haar schaalbare tailor-made producten de bouwmarkt aan, een van de grootste markten ter wereld met een potentieel van 12 triljoen dollar op jaarbasis. De startup zit ook achter het 3D-geprint grachtenpand.

Wereldwijd ongekende ontwerpvrijheid

Aectual beheerst de gehele keten – van ontwerp tot productie en biedt architecten en ontwikkelaars wereldwijd ongekende ontwerpvrijheid. Dankzij het ‘op maat’ productieproces en gebruik van recyclebaar materiaal wordt afval en CO2-uitstoot aanzienlijk teruggebracht.

De helft van de wereldwijde CO2-uitstoot is afkomstig uit de bouw; 20 procent van het bouwmateriaal belandt in de container. Doordat Aectual bouwproducten print, wordt afval verleden tijd en is tot 70 procent minder materiaal nodig.

Investeren in digitalisering van de bouw

De stagnatie in arbeidsproductiviteit in de bouw kan door digitalisering en automatisering opgevangen worden. Aectual ontwikkelt met haar printpark met vier enorme XL 3D-printers een model dat internationaal uitgerold gaat worden en start vormt van een wereldwijd netwerk.

De op maat gemaakte producten zorgen voor besparing op arbeidsuren in het maakproces en bij de installatie omdat het altijd past. Recent lanceerde Aectual een hybride 3D-geprinte vloer en binnenkort wordt onder meer een digitale productieketen voor op maat geprinte gevelelementen gelanceerd.

Robotpark

Voor Aectual betekent de investering van 1,8 miljoen een mooie opmaat naar opschaling zodat zij zij haar software tools en robotpark verder uit kan breiden. Eerder ontving het bedrijf al een half miljoensubsidie van Kansen voor West samen met de provincie Noord Holland.

Het bedrijf creëert nieuwe industrie standaarden voor 3D-geprinte bouwproducten, samen met grote partners als Multinational Henkel, waarmee Aectual een nieuw printbaar bio-plastic heeft ontwikkeld, de Amsterdamse vestiging van interntionaal ingenieurs- en adviesbureau Arup en bouwbedrijf de Meeuw. Aectual levert al geprinte bouwproducten in Europa en Azië.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie