Kantoornomaden: vier mobiele werkers aan het woord

Redactie Baaz
Zelden op kantoor, geen eigen bureau, maar toch altijd productief. Een nieuwe type werknemer is opgestaan: de nomadische werker. BaaZ.nl zocht enkele pioniers op.

Het gebruik van mobiel internet zit in de lift. Het zijn vooral de ondernemers in ons land die het gemak van e-mailen en internetten onderweg ontdekken. De cijfers bewijzen de toegenomen populariteit van mobiel werken. Toch tonen ze ook aan dat de absolute aantallen nog vrij laag zijn. Onderzoekers van Telecom Paper berekenden vlak na de zomer dat T-Mobile tot nu toe zo’n 120.000 data-abonnementen heeft verkocht. Bij de introductie van het eerste flatfee-data-abonnement door T-Mobile in 2005 werd er dagelijks 1,5 gigabyte aan dataverkeer door abonnees verbruikt. Op dit moment ligt dat op zo’n driehonderd gigabyte per dag. Ook Vodafone liet begin 2007 positieve cijfers horen over de hoeveelheid dataverkeer vorig jaar: er was sprake van een sterke groei in dataverkeer (jaar op jaar toename van 13,7%) en data-opbrengsten (jaar op jaar toename van 65,6%).

Niet meer zonder
Hoewel mobiel werken niet beperkt hoeft te blijven tot het checken van e-mail, blijkt dit in de praktijk wel de meest populaire toepassing. “Ik zou niet meer zonder willen,” is een opmerking die wij hoorden van de mobiele werkers die we spraken. Ook mobiel browsen blijkt in sommige gevallen een uitkomst. Daarbij zijn kleine schermen en beperkte mogelijkheden van smartphones nog wel een bezwaar. In zulke gevallen zijn notebooks een betere optie, maar niet altijd even praktisch om ze continu mee te zeulen. “Er mag best een kilootje vanaf,” aldus een geportretteerde. Bij sommige bedrijven zijn er voor mobiele werkers speciale toepassingen ontwikkeld, bijvoorbeeld om het bedrijfsnetwerk met behulp van de mobiele telefoon te benaderen. Handig om de centrale administratie te raadplegen, of direct gegevens te verwerken. Toegegeven, dit nog uitzonderingen. Maar de verwachting is dat bedrijven die mobiele toepassingen ontwikkelen het de komende tijd drukker gaan krijgen. De mobiele werkers die wij spraken zijn het over een ding eens: mobiel werken zal een steeds belangrijker rol gaan spelen. 
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie