Kabinet zit klem met plannen klimaat

Jordi Smit
De kabinetsplannen voor het klimaat dreigen in duigen te vallen. De door Mark Rutte aangekondigde CO2-belasting voor bedrijven gaat niet ver genoeg volgens GroenLinks en PvdA, terwijl het bedrijfsleven juist oproept om de nationale belasting van tafel te vegen.

CO2-belasting bedrijven

Het kabinet zit vast tussen twee kampen: de benodigde steun van de linkse partijen voor de plannen voor het klimaat en de specifieke wensen van het bedrijfsleven. Vorige maand maakte het kabinet nog een beweging naar de linkerkant door de PvdA en GroenLinks te 'pleasen' met de CO2-belasting. De mogelijke steun in de Eerste Kamer lijkt echter moeilijker dan gedacht, want de PvdA en GroenLinks willen meer zien in de plannen voor het klimaat.

Bedrijfsleven over regels klimaat

En aan de andere kant zet het bedrijfsleven druk op het kabinet. Zij zien de geplande CO2-belasting niet zitten en eisen bij Mark Rutte dat het voorstel van tafel gaat. Daar lijkt het kabinet overigens ook aan te denken, want Wiebes lijkt achter de schermen druk bezig met een versoepeling van de regel. Doel: alleen de meest vervuilende bedrijven gaan een hogere belasting betalen.

LEES OOK: De pensioenplannen op een rij

Uitvoering plannen klimaat lastig

Of deze weg verstandig is voor het kabinet, valt te bezien. Rutte heeft voldoende steun in de Eerste Kamer nodig om de plannen uit te voeren en deze steun is verder weg dan ooit nu het kabinet hier geen meerderheid meer heeft. Op steun van GroenLinks hoeft het kabinet in ieder geval niet te rekenen als het niet meer kosten gaat berekenen op het bedrijfsleven. 'Dit ruikt naar kiezersbedrog’, zegt GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee tegen het AD. 'Het levert nauwelijks geld op als je alleen een heffing invoert voor het topje van de ijsberg. Dit is niet genoeg om bedrijven te verleiden om af te stappen van vervuilende energiebronnen.’ Het wordt interessant wat de volgende stap van het kabinet gaat worden.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi