Kabinet wil wet om franchise-ondernemers te beschermen

Fenna Kiebert
Het kabinet wil om de franchise-ondernemers beter te kunnen beschermen de franchiseovereenkomst in het Burgerlijk Wetboek verwerken. Om dit openbaar te maken en eventueel in werking te stellen, is er een wetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd.

Het kabinet zegt dat onderling gemaakte afspraken en verwachtingen vaak niet nageleefd worden. Dat is nadelig voor de franchisenemers, wat het kabinet onterecht vindt. Er zijn veel conflicten in de franchisewereld te vinden. Het kabinet hoopt dit grotendeels dicht te timmeren met het nieuwe wetvoorstel.

Franchise-ondernemers beschermen

Het wetvoorstel om de franchise-ondernemers te beschermen, gaat vooral in op zaken als het uitwisselen van informatie, het tussentijds wijzigen van de franchiseovereenkomst en het beëindigen van de samenwerking. Ook wil het kabinet dat het overleg tussen de franchisegever en franchisenemers verbetert. Dit is er ook in opgenomen.

LEES OOK: Werknemers op vakantie? Zo regel je het!

Sander Dekker, Minister voor Rechtsbescherming zegt dat franchisenemers en -gevers op die manier beide beter weten waar ze aan toe zijn, waardoor ze ook sneller en beter kunnen inspelen op diverse veranderingen. ‘Zo is het prettiger om zaken te doen en verloopt de samenwerking soepeler. Het is niet alleen in het eigen voordeel van de franchise-ondernemers, maar het is goed voor de hele Nederlandse economie.’

Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken, zou het wetvoorstel graag nog voor het einde van het jaar naar de Tweede Kamer sturen. Zodra dit gedaan is, wordt het voorstel pas openbaar.

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna