Jouk Pleiter en Danique Wiltink winnen online ondernemersprijs

Jouk Pleiter en Danique Wiltink winnen online ondernemersprijs

Redactie Baaz

Jouk Pleiter, oprichter van Backbase, is uitgeroepen tot winnaar van de LOEY Award 2017. De prijs voor beste online ondernemer van Nederland. Danique Wiltink (Nimbles) won daarnaast de LOEY Talent Award.

Koningin Máxima bracht een bezoek aan de LOEY Awards in haar hoedanigheid als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering.

De LOEY Awards zijn de onafhankelijke prijzen voor de beste ondernemers in de Nederlandse online industrie die dit jaar voor de achtste keer werden uitgereikt. Ondernemers uit de industrie konden vakgenoten nomineren voor de prijs. 

Een jury, bestaande uit juryvoorzitter Daniel Ropers (bol.com), Bernhard van Oranje (Levi9), Corinne Vigreux (TomTom), Joost Romeijn (Sundio Group) en Bas Beerens (oprichter WeTransfer, winnaar LOEY Award 2016), heeft de uiteindelijke winnaar op basis van groei, innovatie en inspiratie geselecteerd.

Jouk Pleiter

Jouk Pleiter was eind jaren negentig mede-oprichter van Tridion, een softwareontwikkelaar voor content management. In vijf jaar tijd groeide het bedrijf van nul naar twintig miljoen euro omzet. In 2003 zag Jouk kansen in een nieuwe markt, en richtte Backbase op; inmiddels wereldwijd marktleider in digital engagement banking software voor financiële instellingen.

Gedreven door verschillende software- en marktontwikkelingen moest Jouk het businessmodel van Backbase tot twee keer toe opnieuw vormgeven: In 2003 introduceerde Backbase een software toolkit voor het maken van rijke user interfaces, dat bedrijven in alle industrieën helpt bij het bouwen van gebruiksvriendelijke toepassingen. 

Door een sterk toenemende concurrentie van gratis open source alternatieven maakte Jouk in 2009 met Backbase de transitie naar een nieuwe, gezonde, markt en ging Backbase zich richten op het bij bijeenbrengen en het integreren van informatie uit verschillende bedrijfssystemen in één gebruiksvriendelijke toepassing. De transitie pakte goed uit en Backbase had de weg omhoog weer te pakken.

Een ding bleef echter lastig en dat was het opbouwen van echte differentiatie. Gedreven door het inzicht dat banken na de financiële crisis, zich digitaal moeten transformeren, besloot Jouk zich vanaf 2012 met Backbase te richten op de behoefte van slechts één industrie - de financiële sector. Hierdoor ontstond de juiste focus en groeide het bedrijf in de laatste 5 jaar uit tot wereldwijde marktleider op het gebied van digital engagement banking software. Inmiddels is het bedrijf een wereldspeler en gebruiken ruim 80 grote financiële instellingen, zoals HSBC, Citibank, Goldman Sachs, ABN AMRO en Deutsche Bank, de Backbase software als de basis voor hun digital transformatie. Ruim 73 miljoen eindgebruikers in 42 landen, gebruiken vrijwel dagelijks de Backbase technologie. Het totale Backbase team bestaat uit ruim 600 medewerkers verspreid over kantoren in Amsterdam, Atlanta, Boise, Cardiff, Londen en Singapore.

Danique Wiltink

Naast de winnaar van de LOEY Award werd dit jaar voor de tweede maal de LOEY Talent Award uitgereikt. Een onderscheiding voor een ambitieuze en talentvolle online ondernemer die groei en innovatie heeft bewerkstelligt en hiermee anderen in de Nederlandse online industrie inspireert. Danique Wiltink van Nimbles mocht de onderscheiding in ontvangst nemen. 

Danique Wiltink werd gekozen na een stemming in de zaal nadat een persoonlijke video's van de drie finalisten werden vertoond. Uit inzendingen vanuit de online industrie werden eerder dit jaar 6 ondernemers genomineerd, waarna een expertpanel onder leiding van Cornelis Smaal (partner bij PwC) de 3 finalisten koos.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie