Je MKB bedrijfsorganisatie professioneel (her)organiseren

Redactie Baaz
Bepaalde facetten van je MKB onderneming moeten piekfijn op orde zijn om professioneel te kunnen handelen en winstgevend te zijn. Natuurlijk is de verkoop van je diensten en/of producten key. Maar hoe bepaal je wat de juiste volgorde van handelen is, welke bedrijfsvorm (BV of VOF bijvoorbeeld) is belangrijk en hoe kun je aan het juiste financiële advies komen? Wat neem je mee binnen je bedrijfsvoering en wat is juist minder van belang? Allemaal zaken om vooraf goed in te richten.

Het spreekt voor zich dat (nieuwe) ondernemingen hierbij hulp inschakelen, zoals in onze hoofdstad -waar MKB bedrijven traditioneel zeer snel in opkomst zijn- een specifiek administratiekantoor in Amsterdam in de arm nemen. Een lokaal financieel adviesbureau, wat exact op de hoogte is van alle regelgeving in en rond Amsterdam.

Start je elders jouw MKB onderneming, of zijn jullie aan het reorganiseren, doe dan bij voorkeur een beroep op een lokale aanbieder. Waar kan deze jouw MKB bedrijf zoal bij ondersteunen? Dat lees je hier.

Wat is het bedrijfsmodel?

Iedere MKB onderneming kent een specifiek bedrijfsmodel, dit is noodzakelijk om uiteraard winstgevend te zijn. Het bedrijfsmodel staat voor de wijze waarop een bedrijf van plan is inkomsten te behalen en winstgevend te zijn, door middel van de eigen commerciële activiteiten. Daarbij wordt vastgesteld hoe het MKB bedrijf waarde creëert voor de eigen doelgroep, waaruit de inkomsten precies worden behaald en hoe kosten en uitgaven worden beheerd.

Er bestaan veel verschillende bedrijfsmodellen, denk aan bijvoorbeeld de verkoop van producten, abonnementen, advertenties, een stuk dienstverlening et cetera. Het is belangrijk om het bedrijfsmodel te definiëren, aangezien het in kaart brengt hoe de activiteiten van het bedrijf moeten worden uitgevoerd, om deze waarde aan de klanten te leveren en inkomsten te behalen. Daarnaast zorgt een bedrijfsmodel er ook voor dat het helder wordt welke bedrijfsactiviteiten de grootste waarde kennen en welke niet; economische prioriteiten dus.

Naast het bedrijfsmodel bestaan er logischerwijs bedrijfsprocessen. Hoe komt de dienst of het product precies tot stand? Welke stappen en activiteiten worden er ondernomen daarvoor? Bedrijfsprocessen kunnen in de loop der jaren wijzigen; wat eens innovatief was is ingehaald door nieuwe inzichten en techniek. Bedrijfsprocessen zijn veelomvattend: van product-realisatie tot commercie en van presentatie tot administratie en HR.

Voldoen aan wettelijke vereisten

Als onderneming is het van groot belang te handelen binnen de wet. Voldoen jouw producten aan de vereisten van de EU of lokale milieuwetten? Kent het bedrijfspand het juiste energiecertificaat? Zo niet, welke investeringen zul je moeten doen en hoe worden deze meegenomen in de product- of dienst tarieven? Is de onderneming goed verzekerd tegen bedrijfsrisico's? Waaraan moet de onderneming voldoen om een correct personeelsbeleid te voeren? Allemaal zaken waarover je advies kunt inwinnen bij een financieel adviesbureau voor het MKB. Je kunt je onderneming namelijk in ernstig financieel gevaar brengen indien dergelijke zaken niet op orde zijn.

afbeelding van Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie