Jaarrekening opstellen? Maak het jezelf niet zo moeilijk

Geert van der Klugt
De jaarrekening: het stokpaardje van boekhouders en accountants, de jaarlijks terugkerende ergernis voor ondernemers. De jaarrekening kost veel geld, levert altijd verouderde informatie en is vaak onbegrijpelijk. Boekhoudprogramma Jortt maakt daar een eind aan.

Jortt’s automatische jaarrekening is een primeur. Binnen enkele seconden, op elk gewenst moment, op basis van realtime informatie en zonder kosten. Oftewel, een besparing van heel veel ergernis en zomaar € 1.000,- per jaar voor een gemiddeld MKB. Een jaarrekening (ook wel samenstellingsverklaring genoemd) is het fi nanciële verslag van een onderneming. Dit verslag wordt onder andere gebruikt voor de volgende zaken.

• Het eigen inzicht voor de ondernemer;
• De Belastingdienst;
• Banken en andere financiers (hypotheek, financiering of lease);
• De aandeelhoudersvergadering;
• Subsidieaanvragen.

Voor een eenmanszaak (zzp), vof, of maatschap is de jaarrekening overigens niet verplicht. Wel zijn deze bedrijven verplicht een printbare versie van de begin- en eindbalans en de winst- en verliesrekening te hebben. Met de Jortt jaarrekening voldoen ondernemers aan deze eis.

Bv’s, nv’s, stichtingen en verenigingen kunnen Jortt gebruiken om de jaarrekening vast te stellen in de algemene vergadering. Tevens is er een compacte versie die gebruikt kan worden om de jaarrekening een-opeen te deponeren bij de KvK.

Uitgebreide jaarrekening

Behalve de verplichte inhoud van een jaarrekening, dus de winst- en verliesrekening en de balans, bevat Jortt’s jaarrekening een uitgebreid verslag van het afgelopen jaar. Zo staan de belangrijkste KPI’s, vergelijkingen met voorgaande perioden, grondslagen en de onderbouwingen begrijpelijk voor iedere ondernemer beschreven. Uniek is het feit dat de jaarrekening een integraal onderdeel uitmaakt van het boekhoudprogramma. Er is dus geen export of handmatige actie nodig. Data kan niet verloren gaan, of gemanipuleerd worden.

‘Het boekhouden volledig te automatiseren’, luidt Jortt’s missie. Jortt ambieert een systeem waarin banktransacties aan de voorkant worden ingelezen, waarna de jaarrekening er aan de achterkant uitkomt – zonder menselijke handeling. Zover is Jortt nog niet helemaal, maar ondertussen worden van steeds meer banken automatisch de banktransacties ingelezen en zonder tussenkomst geboekt. Deze unieke werkwijze zorgt ervoor dat boekhouden met Jortt kinderlijk eenvoudig is. De volautomatische jaarrekening is een standaard onderdeel van abonnement Jortt Compleet, verkrijgbaar voor € 12,50 per maand.

Info www.jortt.nl

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert