Groene cryptocurrency

Ja het kan, cryptocurrency gedekt door bomen: de ECO Coin

MVO
Bart Remmers
Deze week wordt de ECO Coin gelanceerd, de allereerste cryptocurrency gedekt door bomen. Hoe werkt deze cryptomunt die mensen beloont voor duurzame handelingen?

De ECO Coin is een nieuwe cryptocurrency die mensen beloont voor duurzame handelingen. Je kunt bijvoorbeeld ECO’s verdienen door vleesvrije maaltijden te eten, over te schakelen op een groene energieleverancier of door afval te scheiden. Zo is duurzaamheid niet langer een morele verplichting, maar een economische beslissing.

Aantal gedoneerde bomen

Iedere ECO Coin wordt gedekt door één boom. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop de goudstandaard werkte, voordat deze in de jaren zeventig werd opgeheven. Het is mogelijk om bomen aan het systeem te doneren als onderdeel van de ICO (initial coin offering) van ECO Coin. Aan de hand van het aantal gedoneerde bomen wordt bepaald hoeveel ECO Coins er in omloop zijn. Het doel van de ECO Coin is het verbinden van economie en ecologie, door ecologische waarde expliciet te maken in economische termen.

Hoe werkt het?

Net als andere cryptocurrencies worden ECO’s opgeslagen in digitale portefeuilles, die initieel via een webbrowser toegankelijk zullen zijn en vervolgens via een mobiele app. Met behulp van deze slimme, digitale portemonnee kunnen ECO’s worden ontvangen, opgeslagen en naar andere portefeuilles verzonden. Daarnaast geeft de portemonnee een overzicht van de duurzame handelingen die mensen kunnen uitvoeren én een overzicht van de producten, ervaringen en diensten waaraan de cryptovaluta gespendeerd kan worden.

Kun je ECO Coins kopen?

ECO’s zijn vanaf later dit jaar te kopen via de ICO. Daarnaast is het mogelijk om bomen te doneren in ruil voor ECO's. Wanneer de ICO-token wordt gedistribueerd, zal de ECO Coin worden genoteerd op diverse cryptocurrency trading platforms om te worden verhandeld. Net als andere valuta’s, zal de wisselkoers worden bepaald door de markt.

Kun je ECO Coins minen?

ECO Coins ‘minen’ is geen onderdeel van het blockchain-protocol, om de reden dat dit te veel energie verbruikt.

Hoeveel ECO’s kun je verdienen?

Mensen kunnen ECO-munten verdienen met een verscheidenheid aan duurzame handelingen. Natuurlijk hebben niet alle duurzame acties dezelfde impact of vereisen ze dezelfde hoeveelheid tijd en inspanning. Dit betekent dat verschillende acties verschillende hoeveelheden ECO’s vertegenwoordigen. Zo verdien je bijvoorbeeld meer ECO’s met het overstappen naar een duurzame energieleverancier, dan met het kopen van een vleesvrije lunch.

Vanaf wanneer kun je ECO Coins verdienen?

Op 22 april, de Internationale Dag van de Aarde, kunnen de eerste ECO’s verdiend worden door op Twitter te vertellen welke duurzame handeling je daarvoor hebt verricht. Denk aan het eten van een vegetarische lunch, naar het werk fietsen in plaats van met de auto gaan of een herbruikbare beker gebruiken voor koffie. Mensen kunnen hun handeling delen via #ecocoin en ontvangen hiervoor de eerste ECO Coin in een digitale portefeuille.
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart