IT-leveranciers zijn vaak groener dan hun klanten

IT-leveranciers zijn vaak groener dan hun klanten

Redactie Baaz
Groene IT is vooral een ding van leveranciers, zo bleek gisteren op het Greening the Enterprise congres. Bij klanten speelt dit nog altijd weinig.

Groen computeren begint redelijk in te worden, maar vooral omdat leveranciers en media er veel mee bezig zijn. Voor ondernemers zelf is het nog nauwelijks een issue. Op bijvoorbeeld de vraag aan ondernemers of ze het energieverbruik van apparatuur laten meespelen bij hun investeringsbeslissingen antwoordt zowat driekwart "nee". Wellicht ook een teken is dat het congres slechts halfvol was, ondanks dat IT Executive een interessant programma wist voor te schotelen.

Eigenbelang
Jeremy van Doorn, Senior Systems Engineer bij VMwareziet in de praktijk nog maar weinig ondernemingen op een groene missie. VMware houdt zich bezig met het virtualiseren van servers en tegenwoordig ook desktops of losse programma's. Door de capaciteit van een fysieke server in hokjes op te delen, waarin vervolgens virtuele servers onafhankelijk hun werk kunnen doen, is er veel minder apparatuur nodig voor dezelfde capaciteit. Minder apparatuur betekent minder stroom en minder koeling, maar voor ondernemers is dit de minst belangrijke overweging om met VMWare in zee te gaan. Beheersgemak en het kunnen uitstellen van hardware investeringen zijn aanzienlijk belangrijker.

Lean or green
Ook Simon Mingay van Gartnernoemde in zijn keynote speech dat bedrijven eerder 'lean' dan 'green' willen zijn. Kostenefficintie gaat boven duurzaam ondernemen. Dat beiden een redelijk eind hand in hand kunnen gaan is mooi meegenomen, maar zal op termijn onze voeten niet drooghouden.

Normaal
Het is overdreven om te zeggen dat 'groen ondernemen' helemaal niet speelt. Bij TNT Post geldt het credo 'people, planet, profit' dat ze van boardroom tot postbode uitdragen. Sterker nog: de hele productieketen van TNT Post wordt uitgenodigd om te profiteren van de opgedane kennis. Marcel Krom, van Cendris (een onderdeel van TNT Post) nodigde de hele zaal uit om langs te komen en de kunst bij hen af te kijken. Veelzeggend is dat dit soort uitspraken allang niet meer uit dealternatieve hoek vandaan komen. En dat bedrijven als Dell, HP en IBM elk jaar miljoenen uittrekken om groener te worden, was een paar jaar terug ook niet mogelijk geweest, zo verklaarden ze zelf tijdens het discussieforum op het congres.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie