Is zakelijk elektrisch rijden goedkoper dan op benzine?

Is zakelijk elektrisch rijden goedkoper dan op benzine?

Redactie Baaz

De opkomst van elektrische auto's heeft het zakelijk vervoer flink door elkaar geschud. Vroeger was de keuze simpel: een betrouwbare benzine- of dieselauto voor al je zakelijke ritten. Maar nu, met het toenemende aanbod van elektrische voertuigen (EV's), is zakelijk elektrisch rijden dan eigenlijk goedkoper dan rijden op benzine? 

 

Investeringskosten versus operationele kosten

Een van de eerste dingen die opvallen bij elektrische auto's, is de hogere aanschafprijs vergeleken met benzineauto's. Maar een hoge initiële investering is slechts een deel van het financiële plaatje. Elektrische auto's hebben lagere operationele kosten, zoals het 'tanken' van elektriciteit in plaats van benzine en minder onderhoud. De truc is om te berekenen hoe snel deze lagere operationele kosten de hogere aanschafprijs compenseren. En geen zorgen: een tankpas blijft mogelijk voor elektrische auto’s.

Fiscale voordelen

Nog een financiële factor om te overwegen zijn de fiscale voordelen. Elektrische auto's genieten vaak van belastingvoordelen zoals lagere bijtelling, investeringsaftrek en soms zelfs subsidies. Deze financiële prikkels kunnen het gat in de initiële aanschafprijs aanzienlijk verkleinen en maken elektrisch rijden op de lange termijn mogelijk zelfs voordeliger.

Het milieuplaatje

Hoewel het niet direct gerelateerd is aan de kosten, kunnen milieuoverwegingen ook een rol spelen in je keuze. Elektrische auto's stoten minder CO2 en fijnstof uit, wat niet alleen goed is voor de planeet maar ook voor het imago van je bedrijf. En in een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, kan dit ook zakelijk gezien een slimme zet zijn.

De verborgen kosten

Elektrisch rijden heeft ook enkele verborgen kosten die je niet over het hoofd mag zien. Denk aan de aanschaf van een thuislaadstation of de hogere verzekeringspremies die soms gelden voor elektrische auto's. Terwijl het waar is dat de brandstofkosten lager zijn, zijn dit soort uitgaven wel deel van de totale kostenberekening.

Is zakelijk elektrisch rijden goedkoper dan op benzine? Het antwoord op deze vraag is complex en afhankelijk van verschillende variabelen, zoals je rijgedrag, de afstanden die je aflegt en zelfs de belastingvoordelen waarvan je kunt profiteren. Wat we wel kunnen zeggen, is dat de hogere aanschafprijs van een elektrische auto vaak kan worden gecompenseerd door lagere operationele kosten en fiscale voordelen. Tegelijkertijd spelen er andere factoren, zoals het milieu en verborgen kosten, die je beslissing kunnen beïnvloeden. Het loont dus om een gedetailleerde kosten-batenanalyse te maken voordat je de overstap waagt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie