Tips om medewerkers enthousiast te maken over elektrisch rijden 

Tips om medewerkers enthousiast te maken over elektrisch rijden 

Redactie Baaz

Duurzaam rijden is de toekomst. Althans, als het aan het kabinet ligt. Zij doen er inmiddels alles aan om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fiscale voordelen, maar ook aan het feit dat er overal en nergens openbare laadpalen de grond uit schieten. Ook worden er steeds strengere regels gesteld. Zo zijn er regels die het verplichten om bij nieuwe utiliteitsgebouwen laadpalen aan te bieden op het parkeerterrein. Ook is het sinds 1 januari 2024 verplicht bij bedrijven met meer dan honderd medewerkers om de CO2-uitstoot van zakelijke ritten bij te houden. 

itsgebouwen laadpalen aan te bieden op het parkeerterrein. Ook is het sinds 1 januari 2024 verplicht bij bedrijven met meer dan honderd medewerkers om de CO2-uitstoot van zakelijke ritten bij te houden. 

Dit heeft tot gevolg dat steeds meer bedrijven er alles aan doen om aan duurzaamheid te werken. Ook op het gebied van woon-werkverkeer. Zo kiezen ze er bijvoorbeeld steeds vaker voor om hun medewerkers te stimuleren elektrisch te gaan rijden. Dat is echter niet altijd even gemakkelijk. Want hoewel elektrisch rijden steeds populairder wordt, zijn er ook nog altijd veel critici. Hoe ga jij hiermee om? Wat kan jij doen om elektrisch rijden interessanter te maken en medewerkers om te krijgen? In dit artikel geven we enkele handige tips. 

Maak laadpalen in de buurt beter zichtbaar 

Wie nog nooit elektrisch heeft gereden, weet waarschijnlijk ook niets over de goede voorzieningen met betrekking tot elektrische voertuigen in ons land. De infrastructuur hiervan wordt steeds beter. Dit maakt dat het niet alleen gemakkelijker wordt om elektrisch te rijden, maar ook dat het praktischer is om dit te doen.

Maar wat als de mensen op kantoor helemaal niet weten waar ze terecht kunnen? Het is slim om te laten zien waar een laadpaal in de buurt aanwezig is. Bijvoorbeeld door ze te attenderen op de aanwezigheid van deze palen en hier eventueel een overzicht van te versturen of ze aan te bevelen een app te downloaden, zodat ze het aanbod zelf kunnen inzien. 

Bied zelf laadpalen aan 

De beste manier om je personeel over te halen, is door simpelweg zelf meer laadpalen op het eigen parkeerterrein te plaatsen. Dit wordt nog aantrekkelijker wanneer de tarieven lager zijn dan op andere plekken of als er zelfs gratis opgeladen mag worden door personeelsleden. Dat maakt het rijden van en naar het werk immers veel goedkoper. 

Let er wel goed op dat er afspraken worden gemaakt met de medewerkers die elektrisch rijden. Het is immers ergernis nummer één van EV-bestuurders dat laadpalen soms de gehele dag bezet worden gehouden, terwijl de accu allang is opgeladen. Dit kun je voorkomen door eventueel een schema te maken, zodat iedere medewerker de kans krijgt om de auto op te laden en ze dus altijd weer met een semi-volle accu naar huis kunnen. 

Elektrische auto van de zaak 

Je kunt er ook voor kiezen om het eigen wagenpark uit te breiden met elektrische voertuigen. Dit is goed voor het duurzame karakter van het bedrijf. Dat geldt eventueel ook voor auto’s van de zaak. Het is tegenwoordig ook mogelijk om elektrische auto’s te leasen. Hiermee geef je een duidelijk standpunt weer naar de medewerkers toe en zorg je er direct voor dat er meer elektrisch gereden wordt. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie