Is het sterkste team ook een divers team?

MVO
Redactie Baaz
Aan de ene kant hoor je vanuit de politiek dat werkgevers moeten letten op de diversiteit van hun werknemers. Nieuwsmedia krijgen de kritiek enkel de stem van de welgestelde blanke man te vertegenwoordigen, van de Groene Amsterdammer tot aan het NRC Handelsblad. Aan de andere kant wordt aangenomen dat mensen alleen maar vanuit hun eigen perspectief kunnen schrijven en denken. Daarom de vragen: is diversiteit een vereiste, en zo ja: hoe zouden we dat als samenleving moeten inrichten?

In het bedrijfsleven gelden doorgaans de wetten van de sterkste. De ondernemer die de beste resultaten levert, krijgt het vaste contract, de dikke bonus of de kekke leaseauto. Of je nu zwart, vrouw, dik of dun bent: resultaten zijn resultaten. Maar werkt dit echt altijd zo? En wat als mensen nagenoeg dezelfde resultaten leveren, hebben ze dan ook gelijke kansen?

Blanke leraar

Als het gaat om de keiharde resultaten in het bedrijfsleven, dan worden de beste gekozen. Een verschil van 1 of 2 procent wordt onmiddellijk gevoeld omdat het om exorbitante bedragen gaat. Denk dan aan de top van de bankensector of oliemaatschappijen. Maar hoe lager je op deze ladder staat, hoe minder deze verschillen worden gevoeld. Een blanke leraar die zijn klas net iets minder goed leert rekenen dan een zwarte leraar, valt niet op.

En misschien is dat maar goed ook. Als je in een dergelijke werkomgeving op procentwinst gaat letten, kan dat ten koste gaan van het menselijke aspect dat in deze sector zo belangrijk is. Toch kunnen ook deze werkomgevingen meer divers. Je wilt bijvoorbeeld dat iedereen zich thuis voelt op een school.

Al jaren speelt dit probleem bij de Nationale Politie. De samenleving wordt niet voldoende weerspiegeld in de etnische achtergrond van deze politieagenten. Dus wordt er nu actief beleid gevoerd om hier verandering in te brengen.

Grachtengordel 

Dit soort actief beleid lijkt geforceerd, maar is misschien wel de enige manier om snel verandering te bewerkstelligen.  Het geldt ook voor jouw bedrijf. Maar maak er geen dogma van. Vervang je team niet per direct. Probeer daarentegen langzaam een evenwichtig team samen te stellen van diverse arbeidskrachten.

Dan rest de vraag: hoe doe je dat? Zet je in de titel van de vacature: ‘werknemer gezocht met bij voorkeur een multiculturele achtergrond’? Dit klinkt banaal, maar is misschien wel een deel van de oplossing. Je moet als werkgever stimuleren dat een zo divers mogelijke groep solliciteert. Dit zorgt ervoor dat de kans groter is dat de beste sollicitanten niet alleen uit de grachtengordel komen.

Uitstraling divers team

Maar een simpele titel is natuurlijk niet genoeg. Je bedrijf moet een inclusieve uitstraling krijgen. Je bedrijf moet openstaan voor de gehele Nederlandse samenleving. Niemand is gebaat bij een bedrijf dat zich loszingt van de werkelijkheid en specifieke groepen mensen uitsluit.

Het is kortom van essentieel belang dat bedrijven goed letten op een diverse bedrijfscultuur, maar daarbij niets forceren. Vooral de uitstraling van jouw bedrijf maakt het verschil. Goede werknemers, of ze nou vrouw, zwart of blank zijn, komen dan vanzelf naar jou toe.
 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie