Uber voor alles

Is de on demand-economie echt zo'n hemel op aarde?

Bart Remmers
Een taxi bestellen we via Uber, een schoonmaker via Helpling en een maaltijd via Deliveroo - de hoofdrolspelers in de on demand-economie.

Beeld: Uber

Er is wel een Uber voor alles. Met één druk op de knop krijgen we wat we willen, wanneer we dat willen. Fijn, want gemak dient de mens. Of toch niet?

Uber, Helpling en Deliveroo

Journalist Rens Lieman zet hierbij zijn vraagtekens. In San Francisco, Berlijn en Amsterdam zocht hij naar de antwoorden, van buitenaf én van binnenuit. Hij sprak durfkapitaalinvesteerders en topmanagers bij Uber, Helpling en Deliveroo, terwijl hij ondertussen voor diezelfde bedrijven maaltijden bezorgde en huizen schoonmaakte. Ook interviewde hij beleidsmakers, onderzoekers, sociologen, stadsplanners en natuurlijk de chauffeurs en schoonmakers die in de on demandeconomie werken.

De gevaren van de on demand-economie

Lieman kwam tot een verontrustende conclusie: de on demand-economie beïnvloedt ons ongemerkt. Wat als er straks niemand meer de deur uitkomt als alles thuisbezorgd wordt? En we niet meer voor een baas werken, maar voor een algoritme? Lieman beschrijft hoe de arbeidsmarkt, ons gedrag én onze omgeving veranderen.

Het boek ‘Uber voor alles’ van Rens Lieman (Business Contact) verschijnt volgende maand.

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart