Is de Jaguar I-PACE meest voetgangervriendelijke auto?

Bart Remmers
Omdat de volledig elektrische Jaguar I-PACE tijdens het rijden op lage snelheid geen enkel geluid maakt, nemen blinden en slechtzienden de auto niet waar als die hen nadert. Daarom was een manier nodig om deze groep kwetsbare verkeersdeelnemers te waarschuwen voor een naderende Jaguar I-PACE.

Jaguar heeft een uniek AVAS (Audible Vehicle Alert System) ontwikkeld voor zijn eerste elektrische auto (EV). Dat systeem voldoet wereldwijd ruimschoots aan al aangekondigde wetgeving. De ingenieurs van Jaguar hebben een geluid ontwikkeld dat hoorbaar is bij snelheden tot 20 km/uur en luider is dan het minimum van 56 dB(A) dat nieuwe Europese wetgeving – de strengste ter wereld – vanaf juli 2019 vereist voor alle nieuwe EV’s. 

Blinden en slechtzienden

Het geluid van de I-PACE is getest door leden van de Britse charitatieve instelling Guide Dogs for the Blind - die zich inzet voor onder meer geleidehonden voor blinden en slechtzienden - als onderdeel van het testprogramma van Jaguar. Dit project is ook het begin van een voortdurende samenwerking van beide organisaties. 

De ingenieurs van Jaguar werkten vier jaar aan de ontwikkeling van een geluid dat wel goed hoorbaar is, maar ook discreet en niet hoorbaar is in het interieur van de I-PACE. De eerste geluiden die waren ontwikkeld – geïnspireerd op science-fiction-achtige geluiden van ruimteschepen – vielen af omdat voetgangers in reactie op het geluid naar de lucht keken in plaats van naar het verkeer om hen heen terwijl de EV naderde. 

Geluidstest Jaguar

Voordat het uiteindelijke geluid voor de Jaguar I-PACE werd geselecteerd, vonden geluidstests plaats in diverse praktijksituaties en onder meer in een speciale echovrije ruimte. Het waarschuwingssignaal wordt uitgezonden door een speaker achter de grille van de auto en is hoorbaar vanuit alle richtingen. Het kan niet door de bestuurder worden uitgeschakeld. 

Het signaal klimt in toonhoogte en volume naarmate de snelheid van de auto toeneemt. Als de auto achteruit rijdt, is een aanvullend geluidssignaal hoorbaar. AVAS is bij snelheden boven de 20 km/uur niet vereist omdat dan het wind- en bandengeruis van EV’s voldoende hoorbaar is voor voetgangers. 

Specs en prijs

De Jaguar I-PACE levert duurzame prestaties op sportautoniveau, is voorzien van technologie voor kunstmatige intelligentie (AI) van de volgende generatie en biedt het praktische gebruiksgemak van een vijfpersoons SUV. De I-PACE is uitgerust met een moderne 90 kWh lithium-ion-batterij, twee door Jaguar zelf ontwikkelde elektromotoren en is opgebouwd rond een speciaal voor deze auto ontwikkelde aluminiumstructuur. De Jaguar I-PACE kan in 4,5 seconden vanuit stilstand een snelheid van 100 km/uur bereiken en heeft een actieradius van 470 kilometer (WLTP). 

De Jaguar I-PACE is te bestellen voor prijzen vanaf € 80.330,-. 
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart