Invest-NL: Europese Commissie geeft akkoord

Jordi Smit
De Europese Commissie geeft Nederland de mogelijkheid om investeringsbank Invest-NL op te richten. De Commissie ziet geen gevaar van ongeoorloofde staatssteun in het overheidsfonds, dat 1,7 miljard euro aan publiek geld gaat beheren.

Marktspelers

Het fonds is een 'geschikte' en 'proportionele oplossing' voor projecten die verstoken blijven van financiering wegens 'marktfalen', zo valt in het persbericht te lezen. Van oneerlijke concurrentie is ook geen spraken, zo vindt de Commissie. Er zouden voldoende waarborgen zijn die verhinderen dat Invest-NL marktspelers gaat verdringen. De Europese Commissie ziet de investeringsbank zelfs als een geschikte oplossing voor het tegengaan van marktfalen.

Doel Invest-NL

Het hogere doel van Nederland is om via Invest-NL een aanzienlijk, groter gedeelte binnen te halen van de investeringsmiljarden van de Europese fondsen EIB, de EIF en het 'Junckerfonds'. Het totale bedrag hiervan komt uit op 300 miljard euro. De oprichting van Invest-NL duurde een lange tijd vanwege politieke discussies; werkgeversorganisatie VNO-NCW voerde in mei de druk op.

LEES OOK: Pensioenakkoord in handen van FNV-leden

Staatssteun Invest-NL

Minister Eric Wiebes meende in de Tweede Kamer dat hij Invest-NL niet al te strak aan de lijn wil houden. ‘Het heeft zin om enige beleidsvrijheid te geven. Timmeren we het helemaal dicht, dan is het een verlengstuk van overheid', waren zijn woorden. De Europese Commissie komt binnenkort met een uitgebreide verklaring.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi