Interview | Roundsense: de toekomst van vastgoed

Interview | Roundsense: de toekomst van vastgoed

Redactie Baaz
Twee jonge ondernemers, één gezamenlijk doel: overkomen en innoveren, de uitdagingen van een tech-startup anno 2019 overbruggen. Adrian Alexe en Jeroen Lichtenauer staan aan de voet van vernieuwing. Met het kersverse RoundSense brengen zij software, hardware en AI samen om alles rondom vastgoedmedia van een 21e-eeuwse update te voorzien. Ligt het aan RoundSense, dan bezichtigen we in een paar jaar tijd niet langer woningen op locatie, maar vanaf de bank - zonder daarbij in te leveren op de nauwkeurigheid van het gevoel dat een eerste bezichtiging teweegbrengt.

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar elk succesverhaal begint in een garage, op een zolder, of – in het geval van Adrian en Jeroen – in de Binckhaven te Den Haag, op een kantoorruimte bij Apollo 14, één van de opkomende start-up-gerichte kantoorgebouwen in Den Haag.

Adrian, jonge vader van twee dochters en een ondernemer die maatschappelijke doelen vooropstelt, begon een paar jaar terug met een platform voor virtuele bezichtigingen. Het platform gericht op makelaars, bood de mogelijkheid om potentiële huurders en kopers op afstand een realistische indruk te geven van een woning. Het potentieel lag voor de hand: een minder volle agenda zorgt voor een tevreden makelaar, een bezichtiging vanuit huis voor een tevreden eindklant. Virtuele bezichtigingen zijn een enkel onderdeel van vastgoedmedia (vastgoedfoto’s, -video’s, virtuele tours en plattegronden). RoundSense timmert hard aan de weg om niet alleen bezichtigingen en plattegronden, maar elk onderdeel te vernieuwen.

‘Plattegronden worden nog precies hetzelfde als 50 jaar terug opgesteld: met de hand, zowel metingen als schetsen’, vertelt Adrian. ‘Ik besloot de verbetering van dit verouderde, tijdrovende proces aan te gaan.’ En aangaan, dat deed ‘ie - samen met Jeroen Lichtenauer, een kennis wiens universitaire achtergrond en persoonlijkheid perfect aansloot op de technologische benodigdheden voor de uitwerking van het concept.

Het product

Inmiddels hebben de heren een apparaat dat handwerk vervangt met digitale metingen en via een zelf ontwikkeld softwareprogramma miljoenen metingen geautomatiseerd uitvoert. Dit product vormt op het moment de basis van RoundSense. De komende tijd wordt ingevuld met het ontwikkelen van een product dat een DSLR-camera zelfstandig opdraagt om kwalitatieve foto’s en video’s van woningen te schieten. Het einddoel is een volledige service: een ‘Uber-achtig platform dat werkt op basis van samenwerkingen met freelance fotografen.'

'Makelaars (vergelijkbaar met ritzoekende Uber-gebruikers, red.) plaatsen een opdracht bij ons, de fotograaf neemt de opdracht aan (zoals een Uber-chauffeur een rit accepteert, red.) en gebruikt onze technologie om een woning compleet op te nemen, waarna de beelden, video’s en dergelijke data belanden in de cloud. Wij verwerken deze data tot een eindproduct en voltooien de opdracht.’ Makelaars die kosten willen besparen op al dat met betrekking tot vastgoedmedia, kunnen contact opnemen. Zo ook freelance fotografen met interesse in interessant werk en extra inkomen.

Zodoende: productontwikkeling staat voorop de agenda. RoundSense is inmiddels echter een bedrijf. En een volwaardig bedrijf kan het zich niet veroorloven om uitsluitend in te zetten op ontwikkeling. Aansturing en bedrijfsvoering gaat logischerwijs gepaard met uitdagingen. Elke editie vragen we na waar een start-up tegenaan loopt, want aan uitdagingen ontkomt niemand, ongeacht de bedrijfsfase van een onderneming.

De Uitdaging van: RoundSense

Uitdagend is het feit dat we met minder middelen werken dan optimaal zou zijn. Dat lossen we op door elk onderdeel van het uiteindelijke totaalplaatje direct in de markt te testen met betalende pilotgebruikers, in plaats van te wachten totdat het concept volledig is ontwikkeld.’

Technologie

‘Het uiteindelijke systeem is omvangrijk en bestaat zowel uit hardware- als software-onderdelen. Hoe zorg je dat beide componenten samen gaan werken? Niet door alles apart te ontwikkelen, maar in plaats daarvan de ontwikkeling van elk onderdeel te synchroniseren. Om dat te waarborgen plannen we zorgvuldig en testen we prototypes zo snel mogelijk.’

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie