Innovatieve mkb-bedrijven het gezondst
Innovatieve mkb-bedrijven het meest gezond

Innovatieve mkb-bedrijven het gezondst

Redactie Baaz

Innovatieve mkb-bedrijven zijn over het algemeen het gezondst. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Welk type mkb is jouw bedrijf?

Onderzoeksbureau Panteia ontwikkelde voor het ministerie een nieuwe manier om de gezondheid van mkb-bedrijven te vergelijken. Het onderscheidt vier bedrijfstypen: de zzp'ers, het reguliere mkb met personeel, het jonge mkb, en het innovatieve en nieuwe waarde creërende mkb. Een bedrijf past soms in meerdere categorieën. Zo kan een zzp'er of een regulier mkb-bedrijf ook jong en/of innovatief zijn.

Panteia beschouwt een bedrijf als gezond als er perspectief is op continuïteit of groei. Daarbij spelen verschillende interne, externe, strategische en financiële kenmerken een rol. Het bureau bracht de situatie bij bijna 2000 mkb-bedrijven in kaart door middel van een telefonische enquête in het najaar van 2015. 

​Uit het onderzoek blijkt dat innovatieve bedrijven in 2015 overall gezonder waren dan de andere drie mkb-typen. Sterke punten van innovatieve bedrijven zijn het initiële opleidingsniveau van de ondernemers, de bedrijfsgerelateerde opleidingen en het vermogen om nieuwe markten aan te boren. 

Regulier mkb en jonge bedrijven 

​Reguliere mkb-bedrijven met personeel en jonge bedrijven scoren gelijk op de overall gezondheid, maar per kenmerk zijn er wel grote verschillen. Het reguliere mkb presteert bijvoorbeeld beter als het op hun strategische plan, het benutten van nieuwe ICT-mogelijkheden en het eigen vermogen aankomt. Jonge bedrijven doen het juist beter op punten als omzet- en marktontwikkeling en de inzet van flexibel personeel. 

​De zzp'ers scoren op veel gezondheidsindicatoren het laagst. Hun financiële gezondheid blijft overigens niet achter bij de andere bedrijfstypen, maar zaken als hun toekomstverwachting en het doorvoeren van klantenfeedback wel. Ook zijn zzp'ers doorgaans wat minder op het buitenland gericht.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie