Inizio en KUMA winnen nationale finale Student Company van het jaar 2017

Inizio en KUMA winnen nationale finale Student Company van het jaar 2017

Redactie Baaz

Een uitvinding om je snowboard makkelijk op je rug te kunnen hangen en een opvouwbare beker. Dat waren de winnaars van de Student Company van het jaar 2017! Onder een daverend applaus namen de studenten in het Beatrix Theater hun prijs in ontvangst.

Bierbroeken en food knuffelaars

De ideeën in de mbo-categorie waren verfrissend. De twee super enthousiaste meiden Ismay de Jong en Yvana Prins van BierBroekie presenteerden hun jeans design van neopreen dat blikjes en flesjes lekker koel houdt. Als het Bierbroekie versleten is kun je er nog armbandjes of zwempakken van maken, vertelt het duo. Mooi dat er ook aan duurzaamheid wordt gedacht. Ook Food Huggers is bezig met duurzaamheid. De company wil voedselverspilling tegen gaan en komt daarom met een siliconen ‘deksel’ waarmee je groenten en fruit vers houdt. De directeur van het bedrijf heeft zelf een sapbar waar ze het product wil gaan verkopen en ook via Facebook en supermarkten moeten de Food Huggers verkocht gaan worden. Een setje van 5 ‘huggers’ kost €12,95. 

Superkleine ijsjes, opvouwbare bekers en handige dekseltjes

Met dit warme weer lust iedereen wel een ijsje. Met de Frodio, een ontzettend klein ijsje, wordt dit ook voor mensen met een medische beperking mogelijk. Denk aan kinderen waarvan de amandelen net zijn geknipt of mensen met een nierziekte die erg weinig vocht op een dag mogen binnenkrijgen, maar wel erg veel dorst hebben. De Frodio is meer dorstlessend dan een glas water en kan voor een operatie nog genuttigd worden, vertelt het Frodio-team. Er is zelfs een suikervrije variant. Het idee werd ontwikkeld in ziekenhuis de Gelderse Vallei en het team van Frodio werkt nog aan innovaties voor de toekomst, zoals het verwerken van medicijnen in het ijsje. Frunkel presenteert een universele deksel met een rietje, de SafeSip, dat drinken makkelijker maakt voor mensen die dat zelf niet goed meer kunnen of voor kleine kinderen. In de categorie ‘drinken’ komt ook Inizio met een mooie innovatie: Een opvouwbare beker voor onderweg om de enorme berg aan afval tegen te gaan.

And the winner is…

Juryvoorzitter Christian Rooth van Wolters Kluwer Tax & Accounting: ‘We hebben als jury erg genoten van alle product- en teampresentaties en de creativiteit en passie waarmee de studenten hun eigen onderneming hebben gepresenteerd. Veel van hen hebben, ook met hun non-verbale communicatie, laten zien dat ze er zelf vertrouwen in hebben en daarmee ook ons als jury weten te overtuigen met hun pitches. De studenten hebben dit jaar zelf gevraagd om een Tip en een Top van ons. Dat laat maar weer zien hoe enthousiast en leergierig ze zijn. Uiteindelijk heeft Inizio de eerste prijs gewonnen. Als jury denken we dat het vragen om en krijgen van feedback, en de manier waarop Inizio dat als team heeft opgepakt in de onderlinge samenwerking, het team sterker en efficiënter heeft gemaakt. Het heeft ook zeker een positieve bijdrage geleverd aan het behalen van de eerste prijs.’ Frodio wint met het mooie product en het goede teamwork terecht de tweede en Frunkel de derde prijs in de mbo-categorie.

Kannen, oren en horloges

Ook in de hbo/wo-categorie zijn er geweldige innovaties. Canaby (staat voor Can all by yourself) heeft zelf een geheel nieuw product bedacht en ontwikkeld. Met de Easykan kunnen ouderen die minder kracht hebben in hun pols of mensen met polsklachten makkelijk schenken vanwege de zijwaartse schenkbeweging en de gelijkmatige verdeling van de vloeistof in de kan. Clean Watches presenteert een onderhoud set voor horloges die onder andere bestaat uit een spray en een reinigingsdoekje. Het is voor alle materialen te gebruiken en het wordt door de Bijenkorf en ABN AMRO al ingezet als relatiegeschenk. EasyWorld geeft een interessante inhoudelijke presentatie over de gehoorschade bij jongeren. Een kwart van de jongeren heeft al gehoorschade en ieder jaar lopen nog eens 20.000 jongeren gehoorschade op. Met de DeciBrace, een kek armbandje, krijgen jongeren een tril- en een lichtsignaal als het aantal decibellen te hoog wordt. Apps zijn volgens EasyWorld niet altijd even betrouwbaar en je moet dan ook de hele tijd je telefoon in de gaten houden. Met de DeciBrace kun je er bijna niet omheen en kun je meteen actie ondernemen: je doet oordoppen in of zet een paar stappen naar achteren.

Snowboards en afval

KUMA Engineering presenteert een gave uitvinding voor snowboarders. Het KUMA-team heeft deze ‘CUB’ zelf ontwikkeld. Hiermee kun je je snowboard aan je zij of op je rug hangen. Er zijn wereldwijd 31 miljoen snowboards die allemaal wel zo’n CUB kunnen gebruiken, denkt het team. Voor Red Bull zou het bijvoorbeeld een fantastisch promotieartikel zijn. Er zijn ook plannen voor verdere innovatie, zoals het customizen van de CUB, het verwerken van een codeslot in de gesp en het ook toepasbaar maken voor kites en ski’s. Een CUB kost 35 euro en is kou- en vochtbestendig en KUMA is alvast bezig met een patentaanvraag. Als laatste deelnemer van de competitie komt TWIEB het podium op, met een enorme afvalbak. Met deze afvalbak kun je plastic verzamelen en dit meteen fijn drukken zodat er meer plastic in de bak kan. Dit biedt voordelen voor de consument en voor de gemeente, want hierdoor hoeven de vuilophaaldiensten minder vaak langs te komen. Een slimme uitvinding waar het team van TWIEB ook alvast patent voor heeft aangevraagd.

Wie zijn de winnaars?

En wie zijn dan de winnaars in de hbo/wo-categorie? Michael van Lier, de juryvoorzitter voor de hbo/wo-studenten, mag de prijs uitreiken. Van Lier: ‘Bij de student company’s zie je teams tot wel 9 man welke samen een bedrijf starten. Uitzonderlijk zoals alle studenten dat voor elkaar hebben gekregen.’ De eerste prijs gaat naar KUMA Engineering, de tweede naar Clean Watches en de derde prijs is voor TWIEB.

Het is ontzettend gaaf om het enthousiasme van de studenten te zien afstralen. Dit wordt nog eens ondersteund door het enorme gejuich in de zaal. De jury benoemde meerdere malen dat creativiteit, doorzettingsvermogen, out of the box kunnen denken en onderlinge communicatie de belangrijkste voorwaarden voor succes zijn. Deze studenten hebben heel hard gewerkt om een product te ontwikkelen, een businessplan te maken én om er een commercieel succes van te maken. Op 28 juni mag Kuma Engineering als winnaar van de hbo/wo-competitie nog een keer het podium op. Dan is in Helsinki namelijk de Europese finale. En ook Inizio mag nog een keer shinen en wel in Brussel op 11 juli. We gaan voor ze duimen!

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie