ING verwacht laagterecord aantal faillissementen

Bart Remmers
Het ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal faillissementen dit jaar met 10 procent daalt naar het laagste niveau van deze eeuw. De daling is wel minder sterk dan voorgaande jaren.

Ondanks de goede economische vooruitzichten, staan bedrijven ook voor structurele uitdagingen - zoals veranderend consumentengedrag, de ontwikkeling van nieuwe technologieën en het ontstaan van nieuwe markten – waar ze hun verdienmodel op moeten aanpassen. De kans op faillissement is voor jonge en oude bedrijven gelijk, de oorzaken zijn daarentegen veelal verschillend.

In de eerste helft van 2018 zijn er 1829 bedrijven failliet gegaan, 13 procent minder vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. De daling is minder groot dan voorgaande jaren, toen het aantal faillissementen gemiddeld met 20% afnam.

Structurele uitdagingen voor bedrijven

Dat het aantal faillissementen verder afneemt komt door de aanhoudend gunstige economische vooruitzichten. Zo houdt de economische groei ook in 2018 en 2019 aan, met verwachte groeicijfers van respectievelijk 2,8% en 2,5%. De groei wordt breed gedragen. Niet alleen ondernemers en producenten, maar ook consumenten zijn zeer positief gestemd.

Hoewel de economie er goed voor staat, zijn er ook zeker uitdagingen voor bedrijven. Zo zorgen hogere olieprijzen, de kans op een hogere rente vanwege het afbouwen van het ruime monetaire beleid door de ECB, de uitkomst van de onderhandelingen met betrekking tot de Brexit, het protectionistische beleid van de VS en de toenemende personeelskrapte op de Nederlandse arbeidsmarkt voor toenemende onzekerheid.

Levensvatbaar blijven

Daarnaast hebben bedrijven te maken met veranderende verdienmodellen en nieuwe concurrenten als gevolg van technologische ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van online platformen als Airbnb en Uber die ofwel een geheel nieuwe markt creëren of voor disruptie zorgen op bestaande markten. Voor bedrijven is het daarom belangrijk om tijdig in te spelen op deze ontwikkelingen om zodoende op de langere termijn ook levensvatbaar te blijven.
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart