Informatie delen met Hosted SharePoint 2007

Redactie Baaz
Samenwerken op internet klinkt mooi, maar dan moet het wel in een professionele en veilige omgeving gebeuren. Want op het 'open' internet zet je niet zomaar je complete bedrijfskennis te kijk.

Kennismanagement en collaboratie – een mooi woord voor samenwerken - waren een paar jaar geleden een van de (vele) buzzwords waar consultants uren over konden praten, maar waar relatief weinig in organisaties mee werd gedaan. Toch hadden die consultants zeker geen ongelijk, alleen was destijds de 'markt' er blijkbaar nog niet klaar voor. Even versnellen naar de huidige tijd en we zien dat steeds meer mensen enthousiast hun kennis uitdragen op weblogs, bijdragen leveren aan WikiPedia, actief meedoen op sociale netwerken en communities, enzovoorts. Voor het delen van (gevoelige) bedrijfsinformatie en het onderling samenwerken tussen teams is het open internet echter een stuk minder geschikt. Microsoft meent hier met Hosted SharePoint een mooie oplossing voor te bieden.

Teamruimtes
SharePoint werkt op basis van teamruimtes. Je bepaalt allereerst het doel van de projectomgeving: vergaderen, samenwerken aan een document, een wiki-kennisdatabank bijhouden, een discussieplatform opzetten, enzovoorts. Je hoeft deze overigens niet zelf aan te maken: SharePoint voorziet hiervoor in een groot aantal kant-en-klare sjablonen.

SharePoint is voor het grootste deel geheel browsergebaseerd, maar werkt ook zeer nauw samen met Office 2007. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig vanuit Word of Excel een document of werkblad naar de documentwerkruimte opslaan, maar ook je afspraken en contactpersonen bereikbaar maken via SharePoint en eventueel delen met collega’s.

Hosted SharePoint werkt uiteraard ook naadloos samen met Hosted Exchange. Als je beide oplossingen in een combipakket afneemt, wordt elke Exchange-gebruiker automatisch toegevoegd aan de SharePoint-omgeving. Documentruimten zijn zowel beschikbaar in de SharePoint-site als via Outlook Web Access en je persoonlijke agenda, taken, contactpersonen kun je als webmodule toevoegen aan je persoonlijke SharePoint-werkruimte.


 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie