Inclusie vraagt om actieve verbinding

Inclusie vraagt om actieve verbinding

Redactie Baaz

Op 25 april verschijnt Van inclusief leiderschap naar inclusief Meesterschap. Het boek van Iwan Bean over inclusie en diversiteit, geschreven vanuit zijn eigen ervaring met uitsluiting, discriminatie en racisme. Privé, maar zeker ook op de werkvloer. Want Iwan is niet alleen executive coach en topmanager binnen en buiten rijksoverheid. Hij is ook, zoals hij het zelf beschrijft, ‘een gekleurde man met krullen en donkerbruine ogen’. Vanuit dat perspectief laat hij met dit boek overtuigend zien hoe er op gebied van diversiteit in Nederland nog veel winst valt te behalen. En vooral hoe er op een positieve, actieve en verbindende wijze gewerkt kan worden aan echte inclusie.

Niemand wil onderscheid maken. Iedereen wil gelijk behandelen en gelijk behandeld worden. Diversiteit staat dan ook al decennialang op de agenda. Toch blijft de praktijk van inclusie op de werkvloer, in de top van organisaties én binnen de samenleving, vooral hangen in veel gepraat en weinig actie. Met als gevolg dat er aan de ene kant een soort moeheid – soms zelfs weerstand - ontstaat rondom het onderwerp. Terwijl Iwan aan de andere kant als topmanager regelmatig met verbazing waarneemt dat kleur nog steeds een rol speelt bij de manier waarop hij wordt aangesproken. Door daar steeds op constructieve manier mee om te gaan, laat hij zien dat het er om gaat niet te polariseren, maar om te verbinden. Daarmee richt Iwan zich met zijn boek op de vraag: wat kunnen wij samen van elkaar leren en zo de volgende stap zetten?

 

Aan de hand van persoonlijke ervaringen en voorbeelden biedt Iwan het inzicht dat uitsluiting, racisme en discriminatie – soms subtiel, maar even vaak expliciet – overal in Nederland nog steeds een rol speelt. Ook op topniveau. Maar daar blijft het boek niet bij hangen. Want de oplossing ligt niet bij weer een discussie, de zoveelste bewustzijnstraining of beleidsadvies. Dit boek biedt de handvatten om het echte gesprek aan te gaan over wederzijdse aannames. Om op weerbare, verbindende wijze de regie te nemen bij uitsluiting. En vooral: om actief te oefenen in inclusief meesterschap.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie